open-navfaktor-logo
search
Pozorište mladih Sarajevo
"Večera budala" premijerno 7. novembra: Da li u životu bolje prolaze pametni ili budale?
U Pozorištu mladih Sarajevo, u utorak 7. novembra u 20 sati, premijerno će biti izvedena  predstava "Večera budala", autora Francisa Vebera, a u režiji Adisa Bakrača.
02.11.2023. u 15:29
get url
text

 - "Večera budala" je lepršava i razigrana komedija koja prije svega ima za cilj da nasmije i zabavi publiku. Živopisni likovi i okolnosti u kojima se oni nalaze stvaraju komične situacije i vrtloge neočekivanih događanja koji se ubrzano nižu jedni za drugim. I baš kad pomislimo da se situacija razriješila, nastaje nova komedija zabune i još veći urnebes. Likovi u predstavi igraju igru koja je od sudbonosne važnosti za njih i svaki od likova u toj igri želi izaći kao pobjednik. Ovaj pozorišni komad tretira probleme, želje i stremljenja savremenog čovjeka i iz tog aspekta je izuzetno aktuelan u današnjem vremenu. Sigurno je da će mnogi koji budu gledali ovu predstavu u likovima moći prepoznat, komšije, rođake, radne kolege, a i sami se sebe. Pored komičnog u predstavi postoje dramski momenti gdje ona prestaje biti lagana razbibriga, te postaje složen dramski komad sa "izbrušenim" dramskim likovima. U tom kontekstu predstava gledaoce stavlja pred dilemu: da li u životu bolje prolaze pametni ili budale.  Odgovor na ovu dilemu saznat će oni koji pogledaju našu predstavu  - rekao je reditelj  Adis Bakrač

Dramaturgiju je radio Adis Bakrač, scenografiju predstave je radila Narda Nikšić, kostimografiju Amna Kunovac Zekić, autori muzike su Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović, izradu scenografskih elemenata Mirjana Čistopoljski, Mediha Džambegović, saradnik na scenskom pokretu Belma Čečo Bakrač.

U predstavi igraju: Mario Drmać, Alen Mratović, Sabit Sejdinović, Damir Kustura, Aida Bukva, Anja Kraljević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.