open-navfaktor-logo
search
Obraćanje videolinkom
Cvijanović se u UN-u obrušila na Schmidta: Postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH
Nažalost, pojedine strane diplomate u BiH i Christian Schmidt, koji pozira kao nekakav hibrid "kolonijalnog namjesnika" i tipičnog despota, kontinuirano se i sa sve destruktivnijom tendencijom, miješaju u u unutrašnje demokratske procese, rekla je
AUTOR: E.D.-Š
30.04.2024. u 23:14
get url
text
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je obraćajući se videolinkom na hitnom zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o situaciji u Bosni i Hercegovini požalila na postupke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.
Kazala je kako su njegove uredbe represivne, da njegovi postupci ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine.
- Republika Srpska ne krši Dejtonski sporazum, ona zagovara poštivanje Ustava BiH, ne krši međunarodno pravo, ne potkopava demokratiju. RS je posvećena miru i stailnosti i želi vidjeti BiH kao suverenu i demokratsku državu. Nažalost, izazovi sa kojima se suočavamo prijete i potkopavaju Ustav BiH i sigurnost države. Oni koji uporno drže BiH u protektoratu čine nedemokratsko ponašanje i potkopavaju odnose među narodima - kazala je Cvijanović.
Rekla je da trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost u BiH, a većinu, kako je kazala, koriste, u raznim manipulacijama, i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da "ponovo napišu" Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.
- Prema Dejtonu, kao i historijski, BiH bi mogla da funkcioniše samo kroz donošenje odluka konsenzusom, gdje bi svaki narod bio zaštićen od preglasavanja od predstavnika druga dva naroda. Nažalost, dok se srpski i hrvatski narod i njihovi izabrani predstavnici dosljedno bore za poštovanje Dejtonskog sporazuma onako kako je napisan i potpisan, Bošnjaci i njihovi izabrani predstavnici zalažu se za unitarnu i centralizovanu državu - kazala je Cvijanović.
Potom se obrušila na visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
- Nažalost, pojedine strane diplomate u BiH i Christian Schmidt, koji pozira kao nekakav hibrid "kolonijalnog namjesnika" i tipičnog despota, kontinuirano se i sa sve destruktivnijom tendencijom miješaju u unutrašnje demokratske procese i procese odlučivanja unutar BiH. Ovo miješanje je podrilo politički konsenzus na zajedničkom nivou BiH, koji je usmjeravao i podsticao napredak BiH na putu ka članstvu u EU. Konsenzus oko članstva BiH u EU jedino je važno pitanje koje omogućava teške kompromise i dogovor svih političkih snaga BiH i izabranih lidera - kazala je ona.
Dotakla se Rezolucije o Srebrenici koja treba da se usvoji u VIjeću sigirnosti UN-a.
- Čak je i Rezolucija o danu sjećanja na Srebrenicu koja se predlaže Generalnoj skupštini UN-a eklatantan primjer kako strano miješanje i nepoštovanje ustava BiH podrivaju mir i stabilnost. Nacrt rezolucije, čiji su autori pojedine zemlje i ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija, odražava potpuno nepoštovanje Ustava BiH i Predsjedništva BiH, koje je isključivo nadležno za formulisanje vanjske politike BiH - rekla je Cvijanović i dodala:
- I dok zvaničnici Republike Srpske govore o neophodnosti očuvanja mira i stabilnosti i rješavanja svih otvorenih političkih pitanja u demokratskim institucijama, određenim prijetnjama i militarističkim izjavama zapadni ambasadori u Sarajevu nastoje da uliju strah u Srbe, a istovremeno daju nadu nekim radikalnim snagama u bošnjačkom političkom vrhu da će NATO riješiti "problematičnu" Republiku Srpsku tako što će je ukinuti. Istovremeno, bošnjački zvaničnici, poput ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra unutrašnjih poslova FBiH Rame Isaka, otvoreno prijete nasiljem i ratom - rekla je Cvijanović.
Kazala je da iz BiH postoji "aktuelna prijetnja od radikalnih islamskih terorističkih ćelija ne samo za mir u BiH već i na Zapadnom Balkanu u cijeloj Evropi".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.