open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Prisustvovao i Safet Zec: U Gazi Husrev-begovoj biblioteci otvorena izložba "Kapi protiv zaborava"
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je upriličeno svečano otvaranje izložbe slikarskih radova autora Halila Tikveše, pod nazivom "Kapi protiv zaborava". 
07.07.2023. u 14:31
get url
text

Na izložbi je predstavljeno 16 umjetničkih radova sa motivima razrušenog Mostara i Stoca, koje je autor realizirao u periodu od oktobra 1996. do februara 2000. godine.

FOTO: Mina

- Napomenuo bih da sam ovaj materijal izlagao odmah nakon 1997. godine u Novom Sadu, Beogradu, zatim u Sarajevu i Mostaru, a zatim i u Ljubljani i Zagrebu. Prolazeći prije 20 godina Baščaršijom u jednom dućanu, u kojem se prodaju ljekovite trave, vidio sam reklamu da nude kapi protiv zaborava. Kada je trebalo smisliti naslov izložbe, sjetio sam se te metafore, i tako je i nazvao. Sada će te kapi protiv zaborava biti na sigurnom mjestu protiv zaborava, u ovoj divnoj biblioteci - kazao je autor na izložbi.

FOTO: Mina

Autor je radove odlučio pokloniti Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

- Prisustvujemo jednom zanimljivom i nama važnom događaju. Za Biblioteku ovaj događaj je važan po dva osnova. U prilici smo da u prostoru Biblioteke predstavimo djela naših umjetnika, među kojima je i Halil Tikveša. Biblioteka je grandiozan vakuf, kako građom koju čuva, tako i gotovo polumilenijskim trajanjem. U sebi objedinjuje stotine manjih i većih vakufa, čije je čuvanje i trajanje realizirano u Biblioteci. Uključivanjem kolekcije slikarskih radova autora Tikveše u fondove Biblioteke dodajemo još jedan biser u niz dobrotvora i vakufa Biblioteke - kazao je ovom prilikom direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić.

FOTO: Mina

Direktor Lavić je ovom prilikom Tikveši dodijelio i zahvalnicu, kao i prigodan poklon.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i proslavljeni bh. slikar Safet Zec.

Ovaj jedinstveni ciklus u savremenoj bosanskohercegovačkoj umjetnosti bit će izložen u foajeu Gazi Husrev-begove biblioteke od 7. jula do 7. augusta 2023. godine. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.