open-navfaktor-logo
search
Umjetnička galerija BiH
Povodom Dana Republike Italije otvorena izložba "La luce si colora"
U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine otvorena je izložba "La luce si colora", italijanskog umjetnika Claudija Malacarne. Izložbu je priredila Galerija u saradnji s Ambasadom Republike Italije u Sarajevu, u okviru proslave Dana Republike Italije.
02.06.2022. u 16:27
get url
text

Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Marco Di Ruzza kazao je da izložba organizirana kako bi se upotpunila ceremonija obilježavanja Dana Republike u Sarajevu "gradu izvanredne živosti i kulturne inteligencije, ujedinjenog s Italijom dubokim vezama prijateljstva i saradnje".

- Pomislio sam da ništa ne bi bilo prigodnije i sugestivnije od izložbe maestra Claudija Malacarnea. U njegovoj slikarskoj tehnici ganutost izaziva razarajuća komunikacijska snaga udobrovoljena pirotehničkim i eksplozivnim bojama putem kojih umjetnik koristi kist u jednoj ritmičkoj hromatskoj igri. "Sjena svjetlosti", ciklus iz kojeg potječu djela na ovoj izložbi, izvanredno vrednuje elemente prirode, naročito vodene ambijente - kazao je ambasador Di Ruzza.

 

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović rekao je da Ambasada Republike Italije već dugi niz godina svoju zemlju najbolje i najljepše predstavlja kroz prezentaciju njene umjetnosti u BiH.

- Ta naša dugogodišnja saradnja iznova omogućava gledaocima i posjetiocima Galerije nove susrete s Italijom, njenom tradicijom i kulturom. Umjetnost je most preko kojega se najlakše prevazilaze prepreke, kojih srećom, kada je u pitanju nama prijateljska Italija, nikada nije ni bilo - kazao je Krsmanović.

Claudio Malacerne rođen je 1956. godine. Živi i radi u Soave Mantovano (Italija). Slikar je koji se prevashodno posvetio crtežu prema kojem od samog početka gaji posbenu sklonost. Već godinama učestvuje na mnogim značajnim sajmovima umjetnosti i izložbama u Italiji i Evropi. Izlagao je u čuvenim galerijama, Ransom u Londonu, Augustin u Beču, Kunstkontor u Nurnbergu, Spaeth u Koburgu, Menouar u Parizu i drugim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.