open-navfaktor-logo
search
Akademski slikar
Otvorena izložba "Oteta zemlja" Džeke Hodžića: Na slikarskim platnima predstavljena patnja naroda kroz historiju
Autor: M. Ču.
04.04.2024. u 20:57
get url
text
Kad hoćete da ubijete neku naciju - ubijete joj mladost, ubijete djecu
Kad hoćete da ubijete neku naciju - ubijete joj mladost, ubijete djecu
FOTO: FB/Džeko Hodžić
U galeriji Roman Petrović u Sarajevu otvorena je izložba "Oteta zemlja" iz najnovijeg ciklusa akademskog slikara Džeke Hodžića koja donosi interpretaciju historijskih dešavanja od koloniziranja Amerike, Australije, Afrike, Indije do rata u Ukrajini i genocida u Gazi.
 "Oteta zemlja" je likovno putovanje kroz vijekove i sve kontinente dotičući se tamne strane ljudske svijeti i društvenih problema, ali i one monstruoznosti ljudske kakvoj trenutno svjedočimo u Gazi. Hodžićeva umjetnost nije samo estetska već nosi i duboku poruku.
Prisjećajući se ličnih iskustava i poistovjećujući patnju vlastitog naroda s patnjom mnogih koji su je kroz historiju, ili je danas proživljavaju, umjetnik je osjetio potrebu da osjećanja gnjeva i nemoći, akumulirana uslijed silnih nepravednih pojava u svijetu iskaže na polju likovnosti, vjerujući da će publika u njegovom djelu prepoznati univerzalne vrijednosti kojima teži.
Na izložbi je predstavljeno oko 30 radova novonastalog ciklusa, u tehnici ulja na platnu ili kartonu, zatim kolažu i asemblažu, te jedan skulptorski objekat.
Predstavljeno oko 30 radova
- Povod izložbe je ovaj rat u Palestini koji se vodi bestijalno gdje se ubijaju ljudi, život, mladost, gdje nema nikakvog respekta niti neko iz svijeta to želi da spriječi. To me najviše boli, ubijaju mladu djecu jer kad hoćete da ubijete neku naciju - ubijete joj mladost, ubijete djecu, novorođenčad, najistaknutnije ljude. To se sad radi u Palestini, zatiru naciju pred očima neke lažne demokratske javnosti što mene kao umjetnika i kao čovjeka jako boli. "Oteta zemlja" je umjetničko-dokumentarni projekat. Tematski je pravljena, tako da sam negdje odstupio od nekog svog kreativnog da bi pojačao dokumentarnost. Tako da bih volio da se to razumije na ovaj način - poručio je Hodžić.
Sarajevska publika izložbu će moći pogledati do 21. aprila, svakim danom osim nedjelje u terminu od 10 do 18 sati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.