open-navfaktor-logo
search
Ceremonija
Otvoren Festival Sarajevska zima: Kreativno, Alternativno, Fantastično
Ceremonijom u Domu mladih danas je zvanično otvoreno četrdeseto izdanje Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" koji će biti održan do 21. marta 2024. pod sloganom Kulturna olimpijada 2024 "Kreativno, Alternativno, Fantastično".
07.02.2024. u 14:42
get url
text

Posvećena mladima, ceremonija otvorenja tog festivala nazvana je 40 plus a kako je kazao direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić odnosi se na to kako će izgledati svijet umjetnosti i cijela planeta 2064. godine.

- Pomjerimo se od onoga čega se sjećamo i kristalizirajmo to u najboljem smislu riječi, kroz život koji danas živimo, za generacije koje dolaze - kazao je medijima prije početka ceremonije.  

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Visoko" iz Visokog publici su se predstavili u nošnji specifičnoj za to područje. Kako je kazao, sve su to vjerodostojne replike urađene na osnovu originala iz Zavičajnog muzeja u Visokom.   

- Dobili smo potvrdu od kompetentnih ljudi da smo to dobro uradili. Istraživali smo, mnogo čitali, tražili originalne materijale. Vrijedne žene Visokog ručno su radile vezove, šile anterije (vrsta starinske haljine) i ostale dijelove nošnje koju nosimo. Specifičan je i bensihal (pojas iz muške garderobe), koji pokušavamo otrgnuti od zaborava - naglasio je Jasmin Avdagić iz KUD "Visoko", inače sudionik otvorenja XlV Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu.      

Jasmina Pinjić sudionica je performansa u kojem se specifičnim muzičkim instrumentima oponaša oglašavanje različitih vrsta životinja dočaravajući tako zvukove prirode iz Amazonije. U tom performansu ona svira nekoliko instrumenata.

I za ovogodišnji Festival "Sarajevska zima" planiran je bogat program i raznovrsni sadržaji. Bit će nastavljen i nakon zvaničnog završetka, među ostalim, 15. aprila na Svjetski dan umjetnosti, a sredinom septembra trebalo bi da budu poznati sudionici olimpijade kulture u Sarajevu 2025. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.