open-navfaktor-logo
search
Jubilej
Ništa od deložacije: Kinoteka BiH obilježava 60 godina postojanja uz probleme koji traju tri decenije
Kinoteka BiH, kulturna institucija od državnog značaja, ove godine slavi značajan jubilej, šest decenija postojanja.   
12.06.2023. u 07:40
get url
text

- Ne smatram da slavimo 60 godina jer nemamo riješen pravni status i finansiranje. Doslovno je svaki početak godine veoma stresan zbog neizvjesnosti i čekanja da započne objavljivanje javnih poziva za projekte, pa ako se odobre iscjeljivanje novca. Ipak, sama činjenica da smo uspjeli održati i poboljšati radne uvjete i djelatnost je ohrabrujuća - kaže Devleta Filipović, dikrektorica Kinoteke BiH.

Ističe da su započela pristizati sredstva od projekata - "nešto od Grada Sarajeva, dio od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, i od Kantona Sarajevo". 

Interesantno je da je početkom septembra prošle godine Kinoteci Bosne i Hercegovine prijetila deložacija iz zgrade u Alipašinoj ulici na broju 19, gdje se nalazi od osnivanja - 1963. godine. Podsjetimo, tada je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na sudu dobio povrat imovine – dom Kinoteke BiH, (zgradu iz 1892. koja je i nacionalni spomenik), a koja im je, kako je tada pojasnila Devleta Filipović, direktorica Kinoteke, pripala ratne 1993. godine. Pitali smo je šta se dešava po ovom pitanju.

- Savez samostalnih sindikata je nezakonit i nije registrovan u registru udruženja Pravosuđa BiH. Nema odgovornog pravnog lica i to je u daljoj pravnoj proceduri. Mi po Rješenju Kantona Sarajevo zakonito koristimo imovinu bivše Jugoslavije i imamo pravo po zakonu o dosjelosti da nastavimo koristiti - pojasnila je Filipović.

Naglašava da će u cilju zaštite i čuvanja filmskog nasljeđa BiH, a po protokolu o saradnji sa Fondacijom za kinematografiju, filmski autori koji su dobili sredstva za film u proteklom periodu, biti dužni da predaju filmove u Kinoteku i dobiju potvrdu, kako bi mogli aplicirati za nova sredstva po javnom pozivu.

- Obogatili smo filmski fond u posljednje dvije godine sa nedavno snimljenim našim filmovima na različitim novim medijima. Da bismo utvrdili stanje predatih filmova, nabavili smo kvalitetne računare - istakla je Filipović. 

 

Crtice iz historije

Prva projekcija u kinosali Kinoteke BiH održana je 5. juna 1963. godine sa programom retrospektiva svjetske komedije, retrospektiva filmova Davida Griffitha i Sergeja Ezenštejna, te eksperimentalni film Normana Mak Laurena. Kinoteka štiti i čuva dva miliona metara filmovana 35mm i 16mm filmskoj traci. Sadržajno to su negativi slike i tona, zatim kopije BiH i inozemnih filmova za prikazivanje.

Veliki dio ove zbirke je proglašen za pokretno nacionalno dobro od strane Komisije za zaštitu spomenika BiH, a također i zgrada Radničkog doma (Kinoteka) u Alipašinoj ulici u kojoj se nalazi Kinosala je proglašena za Nacionalni spomenik.

Filmski fond Kinoteke BiH se konstantno obogaćuje sa novim filmovima, koje finansira Fondacija za Kinematografiju Sarajevo, a autori donose svoje filmove na arhiviranje u Kinoteku BiH. U svom fondu Kinoteka BiH štiti i čuva filmsku građu, sinopsise, scenarije, knjige snimanja, titl i dijalog liste filmova, zbirku plakata, fotografije iz filmova, radne slike sa snimanja filmova, afiše, kataloge, gramofonske ploče, pozivnice...

U sklopu Kinoteke BiH se nalazi i specijalizovana filmska biblioteka sa knjigama i časopisima na našem i drugim jezicima, a također i arhivirane press isječke.

Kinoteka BiH je članica FIAF-a (Svjetske federacije filmskih arhiv) i ACE (Evropske asocijacije filmskih arhiva) i pridržava se međunarodnih odredbi o čuvanju i zaštiti filmova.

Među najznačajnijim eksponatima koje Kinoteka čuva je i čuveni plakat velikog Pabla Picassa za film "Bitka na Neretvi". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.