open-navfaktor-logo
search
Projekti
Magoda i Čengić najavili početak radova na muzeju "Mersada Berbera": Potrebno još 300.000 KM, hoće li se Karić pridružiti?
Muzej "Mersad Berber" u Sarajevu, posvećen jednom od najznačajnijih slikarskih velikana naše zemlje, ove godine mogao bi postati stvarnost, potvrdili su to ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda i načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić. 
03.01.2024. u 09:42
get url
text

VEZANI TEKST - Hadžibajrić: Muzej "Mersad Berber" na čekanju, ponovo ćemo raspisati tender, Gradska uprava dala novac pa tražila nazad

- Dugo najavljivani Muzej "Mersada Berbera" u Sarajevu će uskoro biti stvarnost. U 2024. godini će početi radovi na izgradnji Muzeja, a sve kako bismo obogatili kulturnu scenu Starog Grada i Sarajeva. Ideja za izgradnju muzeja datira još od davne 2019, ali nikada nije započeta - naveli su Magoda i Čengić u zajedničkom saopćenju.

Kako je pojasnio Magoda, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je potpisalo Ugovor o sufinansiranju za izgradnju Muzeja i time osiguralo dio sredstava za ovaj projekat koji će zajedno sa Općinom Stari Grad Sarajevo konačno pokrenuti.

- Za sada je Ministarstvo odobrilo 300.000 KM, a sigurno ćemo u 2024. godini uložiti još dodatna sredstva kako budu tekli radovi. Sigurno će nam trebati još 300.000 KM da bi muzej bio u funkciji. Vrijeme je da djela Mersada Berbera konačno imaju svoje mjesto u Sarajevu. Istinski smo zahvalni članovima porodice Berber koji će biti najveća podrška u ovom izuzetnom projektu za naše Sarajevo jer, kako i sami kažu, u Berberovim slikama "Bosna je naslikana sa svim onim što ona i jeste - nadnaravno lijepa, kroz svoju historiju tragična, a u isto vrijeme beskrajno mistična" - istakao je Magoda.

Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019. godine. Općina je ustupila i prostor veličine 450 metara kvadratnih u ulici Zelenih beretki.

Tokom 2021. gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić izrazila je spremnost da Grad Sarajevo bude partner u projektu, ali se povukla iz projekta. No kako je Čengić nedavno objavio na svom Instagram nalogu uz opis fotografije na kojoj je pozirao sa porodicom Mersada Berbera, "Benjamina je obećala da će se Grad Sarajevo ponovo uključiti u izgradnju muzeja".

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Irfan Cengic (@irfancengic)

- Mi smo odmah objeručke prihvatili i izdvojili pa mogu reći ozbiljna finansijska sredstva. Volio bih da Grad Sarajevo izdvoji ovoliko novca, siguran sam da to može naći u budžetu - poručio je Magoda.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.