open-navfaktor-logo
search
Gdje je nastao problem
Dokaz da je Vlada KS obmanjivala javnost i da sporni performans jeste bio dio njihovog projekta
Izvođenje performansa "Together" na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, slovenačkih umjetnika, glumaca, plesača i koreografa Leje Jurišić i Marka Mandiča, prekinuto je ovog vikenda u Sarajevu. Scene u kojima glumac nag hoda po javnoj površini uznemirile su građane. 
27.06.2022. u 15:17
get url
text

Organizatori performansa su Internacionalni Interdisciplinarni Art Festival Zvrk u saradnji sa specijalnim, višemjesečnim programom Narodnog pozorišta Sarajevo (čiji direktor je Dino Mustafić, op. a.) - "Kultura na ulice", a uz podršku EU programa Performe Europe, navedeno je u saopćenju koje su iz Zvrka 23. juna poslali medijima. 

Iako su tada performans najavili kao "fantastičan događaj o zajedničkom životu i ljubavi", poslije su, kada je problem eskalirao, tvrdili "kako nisu bili upućeni u sadržaj".

Sada se i Vlada KS, koja finansira program "Kultura na ulice", a koji je naveden kao suorganizator, ogradila od performansa "Together".

- Vlada KS se izoluje od događaja ispred Narodnog pozorišta, nije dio projekta "Kultura na ulicama". Predstava koja se događa ispred Narodnog pozorišta Sarajevo nije dio projekta "Kultura na ulicama" Vlade Kantona Sarajevo. Vlada KS se ograđuje od događaja. Za sadržaj je odgovoran organizator. Eksplicitne nage scene su neprimjerene za javno izvođenje jer postoje prostori koji su adekvatni za takve umjetničke koncepte. Ispred Narodnog pozorišta Sarajevo večeras predstava koja je iznenadila građane, s obzirom na to da je placom šetao izloženi muškarac - istakli su iz Vlade u subotu kada su reakcije građana eskalirale..

Screenshot maila Festivala "Zvrk" koji su 23. juna poslali medijima

 

No kada je krenulo po zlu, i šta je to zbog čega su se organizatori razišli u mišljenjima...

Scene iz višesatnog performansa, u kojima se glumac Mandič pojavljuje nag, naišla je na negodovanje građana Sarajeva, a društvenim mrežama brzo su se proširili videosnimci na kojim se vidi kako tako obnažen hoda za ženama - slučajnim prolaznicama, što je dodatno naljutilo javnost.

Interakcija između glumaca i publike često se dešava tokom predstave, posebno ako su u pitanju kamerne scene, i to znaju svi koji su ikada kročili u neku od kulturnih institucija. Ali kada se ta interakcija dogodi u javnom prostoru, i to slučajnim prolaznicama, koje nisu upućene da su dio umjetničkog performansa, naravno da je zgražavanje nad nagim čovjekom jedina očekivana reakcija, pa makar on bio i glumac.

Performans je trebao trajati šest sati – od 18 do 24, no prekinut je u 22 sata. Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić pozvao je policiju, koja je na mjestu događaja ustanovila da organizatori nemaju dozvolu o javnom izvođenju performansa, a glumci su kažnjeni jer je golotinja na javnom mjestu zabranjena zakonima ove države.

Uslijedilo je izvinjenje građanima Sarajeva, a uputila ga je direktorica Festivala Zvrk Jasmina Prolić. Istakla je da "nije znala sadržaj performansa".

- Prepoznajem svoju grešku i slažem se da to nije bio primjeren sadržaj za javni trg – naglasila je Prolić.

A kao razlog zbog čega je onda ipak pozvala goste iz Slovenije navela je "da je u pitanju nagrađivani performans koji izvode renomirani glumci".

Podsjetimo, sve predstave (performansi) se snimaju na prvoj generalnoj probi ili na prvom premijernom izvođenju, a snimci osim za arhivu, postoje i kako bi se slali na različite festivale, pred selektore i organizatore, koji nakon što ih pogledaju, prave program, odnosno, tako odlučuju koga će pozvati ili ne. Naravno, da bi bili sigurni koga pozivaju, kakvu ideju umjetničkog projekta podržavaju.

VEZANI TEKST - Organizatorica "performansa" sinoć jedno, jutros drugo; Pozorište najavi, pa briše; ministar tagovan, a Vlada "ništa ne zna"

- Kao umjetnik sam za slobodu umjetničkog izraza. U mom okruženju ima takvih osoba, i mi se uvažavamo. Također, performans nije sastavni dio neke predstave, on je samostalna izvedba jedne ili više osoba. Izvode se u određenim prostorima, a najčešće u galerijama. Održavaju se i na otvorenom, ali se zna red – dobijena dozvola za lokaciju je neophodna. Najpoznatiji performer ovakvog tipa je Oleg Kulik. Ali kod njega se zna sve od A do Ž. A umjetnička direktorica kaže, citiram: "Nisam znala kakvog je program sadržaja". Strašno!

Glumac je tu najmanje kriv, na dobijeni poziv došao je da odigra performans, organizatori su krivi – napisao je poznati umjetnik Džeko Hodžić, koji nam je odobrio da objavimo njegov komentar.

Naravno, mnogo je i komentara koji osuđuju zgrožene građane nad nagim glumcem, uglavnom uz apsolutno odsustvo logike - kako i zašto je nastao problem...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.