open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Antonio Beus: Vlada FBiH poništila sprovedene konkurse za sufinansiranje filmskih projekata, odluka je pravno neutemeljena
Na inicijativu Udruženja rediteljica i reditelja u BiH Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 24. augusta donijela Odluke o poništavanju odluka Upravog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo o izboru korisnika sredstava Fondacije za pozicije sufinansiranja filmskih projekata i komplementarnih djelatnosti za 2023. godinu, saopćili su iz Fondacije za kinematografiju. 
01.09.2023. u 12:27
get url
text

Upravni odbor Fondacije za kinematografiju Sarajevo uputio je dopis za vladu FBiH o poništenim odlukama o izboru korisnika sredstava za 2023. godinu te korisnicima Fondacije.

- Fondacija za Kinematografiju Sarajevo je 28. augusta dobila obavijest od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da je donesena odluka o poništenju već sprovedenih konkursa za korisnike sredstava Fondacije za Kinematografiju Sarajevo, sa pozicija: sufinansiranje filmskih projekata u 2023. i sufinansiranja komplementarnih djelatnosti u 2023. godini. Navedene odluke su donesene bez obrazloženja i na inicijativu Udruženja redateljica i redatelja u BiH. S obzirom na to da je Fondacija prije donošenja navedene odluke, okončala postupak odabira korisnika i stvorila obligacione odnose sa izabranim aplikantima, smatramo da je ova odluka u donesenom obliku, pravno neutemeljena i nesprovediva. Shodno tome uputili smo dopis Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kako bi ovaj problem zajednički prevladali. Kao prilog ovoj obavjesti nalaze se odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kao i odgovor Fondacije za Kinematografiju Sarajevo - kazao je predsjednik UO Fondacije za Kinematografiju Sarajevo Antonio Beus.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.