open-navfaktor-logo
search
I pored protivljenja SAD-a
Netanyahuov ured: Izraelska vlada jednoglasno odlučila da nastavi napad na Rafah
AUTOR: Anadolija/Al Jazeera
06.05.2024. u 21:36
get url
text
Izraelski ratni kabinet odlučio je da pošalje pregovarački tim na pregovore u Kairu.
Ofir Gendleman, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na arapskom jeziku, kaže na X da je prijedlog na koji je Hamas pristao za prekid vatre u Gazi "daleko od nužnih zahtjeva Izraela", ali da će ipak biti poslana delegacija.
- Ratni kabinet je jednoglasno odlučio da Izrael nastavi operaciju u Rafahu kako bi izvršio vojni pritisak na Hamas - dodao je Gendleman "sa ciljem da se pogura oslobađanje naših talaca i da se postignu ciljevi rata".
Izraelska vojska kaže da trenutno izvodi ciljane napade na ciljeve koji pripadaju Hamasu u istočnom dijelu grada Rafaha na jugu Gaze.
Vojska je, u kratkom saopćenju, navela da će više detalja uslijediti.
SAD kažu da se protive invaziji na Rafah, bez obzira na Hamasov odgovor na prekid vatre.
Matthew Miller iz američkog State Departmenta ponovo je potvrdio američko protivljenje izraelskom napadu na Rafah, za koji je rekao da je odvojen od pritiska na prekid vatre.
- Ne možemo podržati operaciju u Rafahu kako je to trenutno zamišljeno - rekao je on, dodajući da SAD nisu vidjele kredibilan plan za zaštitu 1,5 miliona civila zarobljenih u gradu.
- Čak i bez ovog posljednjeg odgovora (Hamasa), jasno smo stavili do znanja da ne podržavamo Izrael da pokrene vojnu operaciju punog razmjera u Rafahu.
Miller je također izrazio zabrinutost zbog izraelske naredbe da evakuiše stanovnike istočnog Rafaha.
- Ako vidite kako se 100.000 ljudi kreće, vidjet ćete i druge ljude u sljedećem području kako se pomiču – što je, naravno, nešto što želite vidjeti ako dođe do vojne operacije. Ali sada je problem što postoje tako ograničena mjesta za njih da uđu unutar Gaze - rekao je Miller novinarima.
- I ne postoji efikasan način da im se podijeli pomoć i osigura da imaju pristup skloništu, pristup sanitarnim čvorovima na mjestima na koja bi otišli.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.