open-navfaktor-logo
search
Itamar Ben Gvir
Izraelski ministar nacionalne sigurnosti: Odmah započeti okupaciju Rafaha kao odgovor na Hamasove trikove
AUTOR: Anadolija/Al Jazeera/Quds News Network
06.05.2024. u 20:04
get url
text
Neimenovani izraelski zvaničnik upućen u pregovore izjavio je da čekaju detalje u vezi s prijedlogom sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze i da će razmotriti Hamasov odgovor na prijedlog, prenosi Anadolija.
U razgovoru za izraelsku državnu televiziju KAN, izraelski zvaničnik komentirao je vijest o Hamasovom prihvatanju prijedloga u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.
On je istakao da se čekaju detalji Hamasovog odgovora i da će ga razmotriti.
- Pokušat ćemo razumjeti šta Hamas prihvata, a šta ne prihvata - rekao je on.
Krajnje desničarski izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir u odgovoru na Hamasov dogovor o prekidu vatre, naveo je: "Moramo odmah započeti okupaciju Rafaha kao odgovor na Hamasove trikove."
- Povećati vojni pritisak i nastaviti borbu protiv Hamasa, do njegovog potpunog poraza - dodao je on u objavi na društvenim mrežama.
Ben-Gvir je bio među glasovima u izraelskoj vladi koji pozivaju Netanyahua da nastavi borbu u Gazi dok Hamas ne bude potpuno poražen.
Prema izvještajima lokalnih medija, unatoč objavi da je Hamas prihvatio primirje, izraelska vojska nastavlja sa teškim artiljerijskim napadima na Rafah.
Izvještaji izraelskih medija sugeriraju da ovo nije prijedlog koji će Izrael prihvatiti. Kanal 13 u Izraelu, koji je inače prilično pouzdan, kaže da je Hamas prihvatio "razvodnjeni egipatski prijedlog, koji Izraelcima nije prihvatljiv".
Prije samo nekoliko sati, Yoav Gallant, izraelski ministar odbrane, rekao je porodicama zarobljenika da je Hamas odbio sve prijedloge koji bi nam omogućili povratak zarobljenika, te stoga zahtijeva da se krene sa operacijom u Rafahu.
Šef Političkog biroa pokreta Hamas Ismail Haniyeh saopćio je danas da je obavijestio zvaničnike Katara i Egipta da je prihvatio prijedloge u vezi sa sporazumom o prekidu vatre u Pojasu Gaze.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.