open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud
Optuženi Macan najavio da će svjedočiti na suđenju za ubistvo sarajevskih policajaca
Tužilaštvo KS privodi kraju izvođenje dokaza optužbe, te je tako danas uložen veći broj materijalnih dokaza
AUTOR: M. M.
11.03.2024. u 12:28
get url
text
Aleksandar Macan, jedan od trojice optuženih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića najavio je danas da će svjedočiti pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.
Macan se, podsjetimo, nakon što je obznanjeno da je osumnjičen u ovom predmetu, predao Tužilaštvu Kantona Sarajevo, gdje je u četiri navrata davao iskaz. Njegov advokat Duško Tomić na većini ročišta tokom suđenja isticao je da je upravo Macanov iskaz u Tužilaštvu doveo do rješavanja ovog slučaja, odnosno do pronalaska materijalnih dokaza - dijelova vozila i puške, koji su bili sakriveni u okolini Pala.
Tužilaštvo KS privodi kraju izvođenje dokaza optužbe, te je tako danas uložen veći broj materijalnih dokaza, među kojima više operativnih analiza Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izvještaji o dešifrovanim komunikacijama iz Sky i Anom aplikacija, podaci telekom operatera, zapisnici o pretresima, krim-tehnički izvještaji sa uviđaja, fotodokumentacija, potvrde i zapisnici o izuzetim predmetima...
U sudnici su danas također prikazani snimci sa naplatnih kućica sa autoputa, na kojima se vidi prelazak vozila passat i golf 5 zelene boje, za koje se ranije tokom suđenja moglo čuti da su ih u tom periodu koristili optuženi koji su sa ova dva vozila noravili na području Hercegovine. U isto vrijeme, istom putanjom, zabilježeno je kretanje kriptovanog telefona, koji je lociran i u noći ubistva policajaca na mjestu događaja.
Tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić uložile su i izvode iz kaznene evidencije optuženih iz kojih se vidi da je prvooptuženi sava Marinković čak šest puta pravosnažno osuđivan. Također, Marko Trifković je višestruko osuđivan, dok je Aleksandar macan ranije neosuđivan.
Također su uloženi podaco Nordijsko-smučarskog saveza za Savu Marinkovića, na što je on pitao: "Kakve veze imaju moji sportski rezultati sa ubistvom policajaca?".
Tužiteljica Heljić je kazala da se time dokazuje sposobnost optuženog da rukuje i upotrebljava oružje u različitim uvjetima i različitim položajima.
Tužilaštvu je preostalo da riješi procesnu situaciju u vezi sa svjedočenjem penzionisane vještakinje Federalne uprave policije Elmire Karahasanović, budući da ona nema ovlaštenja da kao bivša uposlenica FUP-a svjedoči o nalazu koji je izradila i koji je vlasništvo FUP-a.
Tužiteljica Topalović je kazala da su se obraćali FUP-u u vezi s tim, ali da odgovor nisu još dobili.
Također, tužiteljice su kazale da ne mogu pronaći svjedoke Samira Sadikovića iz Zagreba i Mladena Samardžića, koji, kako je navela "nije više u Spužu i ne znaju gdje se nalazi", a trebali bi svjedočiti putem videolinka, kao i svjedok Bojan Mirović. Tužiteljica je kazala da predlaže da ukoliko ne pronađu ove svjedoke, budu pročitani njihovi iskazi.
Suđenje će biti nastavljeno 19. marta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.