open-navfaktor-logo
search
Odluka Suda
Na slobodi pomagači Adema Šumana, osumnjičenog za ubistvo Farisa Pendeka u Sarajevu
Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog odbrane ukinuo je pritvor Saljeviću i Gradišiću, te su oni pušteni da se brane sa slobode
AUTOR: M. M.
23.04.2024. u 20:46
get url
text
Privođenje Adema Šumana, osumnjičenog za ubistvo mladića
Privođenje Adema Šumana, osumnjičenog za ubistvo mladića
Mersim Saljević i Elmedin Gradišić, osumnjičeni za pomaganje Ademu Šumanu koji se tereti za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju na štetu 19-godišnjeg Farisa Pendeka, kojeg je ubio hicem iz vatrenog oružja, pušteni su na slobodu.
Ovu informaciju Faktoru je potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.
Kako je kazala, Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog odbrane ukinuo je pritvor Saljeviću i Gradišiću, te su oni pušteni da se brane sa slobode.
Oni su u pritvoru bili od 1. februara, kada je pritvoren i Šuman, a tada im je određen zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem dokaza.
Kako se na prvom ročištu za pritvor moglo čuti od postupajuće tužiteljice Ive Kirilić, ubistvo Farisa Pendeka bio je "školski primjer bezobzirnog nasilničkog ponašanja".
Ona je tada navela da je Šuman vozio svoj peugeot 308 iza vozila u kojem su bili mladići - Danis, Berin, Eman i ubijeni Faris Pendek, "koji nije uspio progovoriti ni riječ".
- Šuman je bez ikakvog razloga svojim vozilom prišao s leđa njihovom vozilu, stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo.
Onda je zvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a potom Saljevića koji ga je odvezao u Zenicu.
- Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću - pojašnjavala je tužiteljica.
Šuman se, kako je poznato, dan poslije ubistva mladića predao pripadnicima MUP-a KS, a kasnije su uhapšeni Saljević i Gradišić zbog sumnje da su mu pomagali nakon počinjenog krivičnog djela.
- Oni "ne da se nisu poznavali već su s različitih planeta" - slikovito je na ročištu tada pojasnila tužiteljica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.