open-navfaktor-logo
search
Kantonalni sud Sarajevo
Tužiteljica o ubistvu Farisa Pendeka: Kad sam došla, vidjela sam mrtvo dijete, s aparatićem za zube u ustima...
U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je ročište za pritvor Ademu Šumanu, osumnjičenom za ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, a na štetu 19-godišnjeg Farisa Pendeka, kojeg je u nedjelju navečer usmrtio hicem iz vatrenog oružja. 
01.02.2024. u 09:12
get url
text

Pritvor mu je predložen zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičenog moglo doći do uznemirenja javnosti.

Određivanje jednomjesečnog pritvora, osim Šumana, predloženo je i Mersimu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću iz istih pritvorskih razloga. Oni se sumnjiče za krivično djelo pomoć počinitelju nakon počinjenog krivičnog djela.

Advokati osumnjičenih su se na početku ročišta izjasnili da se protive fotografisanju osumnjičenih u sudnici, tako da izvještaji medija neće sadržavati te snimke. Oni su, također, tražili isključenje javnosti. 

Advokat Damir Kočo rekao je da je u javnost već otišlo previše dezinformacija i da u ovoj fazi, zbog zaštite istrage, traži isključenje novinara. Pridružili su se advokati Damir Beglerović i Sead Zijadić. Tužiteljica se usprotivila. Navela je da je od početka štitila istragu zbog čega je čak optuživana da nekog krije. Smatra da sad već nema potrebe da se isključuje javnost. 

Sutkinja Melika Murtezić na kraju je odbila prijedlog za isključenje javnosti.

Tužiteljica je u sudnici opisala da, kada je došla na mjesto ubistva, da je "vidjela mrtvo dijete, s aparatićem za zube u ustima". u autu je vidjela, obrazlagala je dalje, smoki, slatkiše, čokoladice... te se pitala šta je motiv?

Kazala je da ovo nije bio neporazum u saobraćaju, kako se ranije spominjalo u javnosti, već školski primjer bezobzirnog nasilničkog ponašanja. Dodala je da je Šuman vozio svoj peugeot 308 iza vozila u kojem su bili ovi dječaci - Danis, berin, Eman i ubijeni Faris Pendek, "koji nije uspio progovoriti ni riječ". Oni "ne da se nisu poznavali već su s različitih planeta", slikovito je pojasnila tužiteljica.

Osumnjičeni Šuman i njegovi pomagači su višestruko osuđivani i konzumenti su narkotika, podatak je koji je tužilaštvo iznijelo u sudnici. Trećeosumnjičeni je prilikom hapšenja bio pod utjecajem droge. 

- Šuman je bez ikakvog razloga svojim vozilom prišao s leđa njihovom vozilu, stao paralelno s njima i mahao rukama. Oni su otvorili prozor i pitali šta je problem? On je tada s mjesta vozača preskočio na mjesto suvozača, kroz prozor svog auta udario Emana pesnicom, a potom iz kasete izvadio crni pištolj i udario vozača kundakom, zatim je uperio pištolj u Emana, koji se sageo, ispalio je metak koji je pogodio Farisa, koji je sjedio iza njega, a koji je usljed toga vrlo brzo preminuo. Onda je zvao Elmedina Gradišića, koji je sakrio vozilo, a potom Saljevića koji ga je odvezao u Zenicu. Šuman se predao samo zato što je već bio otkriven, jer ga je Gradišić zvao i rekao da mu policija pretresa kuću - pojašnjavala je tužiteljica.

Šuman se dan poslije predao pripadnicima MUP-a KS, a kasnije su uhapšeni Saljević i Gradišić zbog sumnje da su mu pomagali nakon počinjenog krivičnog djela.

Nakon održanog ročišta advokat Kočo je novinarima objasnio zašto smatra da Šuman neće pobjeći ukoliko mu ne bude određen pritvor.

- Moj branjenik je dao izjavu. Neću da ulazim u detalje izjave. Ni u jednom trenutku nije ni naglasio bilo kakvu namjeru da bi se dao u bjekstvo - kazao je Kočo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.