open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Mostaru
Vučić, Krišto i Čović kažu: BiH i Srbija dvije prijateljske zemlje s dobrom institucionalnom saradnjom
Autor: Faktor
15.04.2024. u 21:06
get url
text
Sastanak u Mostaru
Sastanak u Mostaru
FOTO: VMBiH
Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović razgovarali su danas predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju bilateralnih odnosa, privrednoj saradnji kao i stanju u regiji, saopćeno je iz Vijeća ministara. 
- Na sastanku je potvrđeno kako se radi o dvije prijateljske zemlje s dobrom institucionalnom saradnjom - navedeno je.
Kako je saopćeno, Krišto je kazala da je raduje realizaciji projekta o kojem je razgovarala s predsjednikom Vučićem prije tri mjeseca na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.
- Dodala je da će povezivanje Beograda i Mostara doprinijeti privrednom i turističkom razvoju cijele Hercegovine - istaknuto je u saopćenju nakon što je danas Vučić u Mostar stigao aviolinijom iz Beograda, otvorenom nakon više od 30 godina.
Tokom susreta je razgovarano o trenutnoj političko-privrednoj situaciji u BiH i regiji.
- Krišto je istakla kako je Vijeće ministara BiH, putem politike kontinuiranog dijaloga, kompromisa i konsenzusa legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda, napravilo historijski iskorak za Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu, što je prepoznala i Evropska komisija dajući preporuku za otvaranje pregovora o pristupanja za našu zemlju - dodaje se u saopćenju.
Sastanak je upriličen uoči 25. međunarodnog sajma privrede u Mostaru.
Bosna i Hercegovina je nedavno dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a potom je nastala kriza unutar vladajuće koalicije ("Trojka", SNSD i HDZ) uzrokovana, barem prema javnim istupima, timešto je visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, čiji je cilj integritet izbora, što je izazvalo negativne reakcije SNSD-a Milorada Dodika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.