open-navfaktor-logo
search
Po hitnoj proceduri
Vlada RS-a legalizuje isplatu plaće u koverti zbog Dodika, Cvijanović i ostalih pod sankcijama
Autor: Capital/Faktor
16.04.2024. u 22:35
get url
text
Radovan Višković, Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Radovan Višković, Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Predsjednik bosanskohercegovačkog entoteta RS Milorad Dodik, premijer RS-a Radovan Višković, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić i ostali kojima su zbog sankcija SAD-a banke ugasile račune ubuduće će plaću moći primati na ruke, piše Capital.
Kako navode, Vlada RS-a je rješenje za isplatu plaća sankcionisanim funkcionerima pronašla u dopunama Zakona o radu i uputila ih po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru, a zastupnici će se o njima izjašnjavati već na 13. posebnoj sjednici NSRS-a koja je zakazana za prekosutra.
Predloženim dopunama u postojeći Zakon o radu poslije člana 126. koji kaže da se "plaće isplaćuju samo u novcu, na tekući račun radnika, osim ako zakonom nije drugačije određeno" dodaje se novi član 126a.
- Izuzetno od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plaće putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac plaću i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu - piše u tom dodanom članu Zakona.
Portal Capital podsjeća da je Poreska uprava RS-a nedavno vodila kampanju pod nazivom "reci NE plaći u koverti", a sada mora biti obaviještena da se pojedinim plaća isplaćuje u koverti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.