open-navfaktor-logo
search
Promjena planova
UO KCUS-a ipak zasjeda u ponedjeljak, ministar Rimac se ušutio: Hoće li se razgovarati o razrješenju dr. Izetbegović?
Sjednica Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će održana u ponedjeljak. Dnevni red, najavljeno je, bit će poznat sutra.
24.10.2023. u 14:59
get url
text

VEZANI TEKST - Konstituisan novi Upravni odbor KCUS-a, redovna sjednica za sedam dana

Prema pisanju medija, sutra je trebala biti održana sjednica Upravnog odbora KCUS-a. Pompezno su mediji najavljivali kao tačku dnevnog reda razrješenje aktuelne direktorice dr. Sebije Izetbegović.

No sjednica je odložena za ponedjeljak, potvrdio je za Faktor predsjednik Upravnog odbora dr. Benjamin Kulovac.

Za sada nije poznato da li će se u ponedjeljak razgovarati o razrješenju Izetbegović. Kulovac je kazao kako će dnevni red sutra biti poznat za javnost.

Prethodni članovi UO i NO smijenjeni su četvrtog oktobra na sjednici Vlade FBiH, a potom su odmah imenovani i novi.

Vlada je izglasala smjene na prijedlog premijera Nermina Nikšića, što bi se moglo tretirati kao urađeno mimo Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH, po kojem je resorni ministar trebao delegirati ovo pitanje, odnosno tačku dnevnog reda, pisao je ranije Faktor.

Ovo je danas problematizirao i potpredsjednik FBiH Refik Lendo.

VEZANI TESKT - Lendo o KCUS-u: Tužilaštvo treba istražiti protivpravnu smjenu članova Upravnog i Nadzornog odbora

- Nakon što sam analizirao sve materijale, zaključio sam da postoji dovoljno inkriminirajućih činjenica i dokaza koje je potrebno da istraži nadležno tužilaštvo s ciljem utvrđivanja postojanja eventualne krivične odgovornosti federalnog premijera i drugih koji su podstrekivali, obećavali nagradu ili kakav drugi oblik koristi u zamjenu za trgovinu utjecajem ili su na drugi način učestvovali u protivpravnoj smjeni Upravnog i Nadzornog odbora Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu – naveo je, između ostalog, Lendo, saopćio je njegov Kabinet.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa federalnim ministrom zdravstva Nedeljkom Rimcem. On je prvo obećao da će nam se javiti "nešto kasnije". Međutim, nije više odgovarao ni na jedan naš poziv niti poruku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.