open-navfaktor-logo
search
U Beogradu
Umro Milorad Pelemiš, komandant zloglasne jedinice koja je učestvovala u ubijanjima Bošnjaka u Srebrenici
U Beogradu je nakon duže i teške bolesti umro Milorad Mišo Pelemiš, komandant zloglasnog 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske RS-a, čiji su pripadnici odgovorni za ubistva najmanje 1.200 Bošnjaka na farmi Branjevo.
23.04.2021. u 22:26
get url
text

VEZANI TEKST - Ovo su osumnjičeni ratni zločinci koje Srbija krije od pravosudnih institucija BiH

Ovu informaciju objavili su srbijanski mediji.

Beogradski Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je 2010. godine krivične prijave protiv Pelemiša i još 11 osoba za učešće u genocidu u Srebrenici, ali srbijansko pravosuđe ne postupa po tim prijavama.

Srbija je također odbila izručiti Pelemiša institucijama BiH.

"Utrpali su nas u dva autobusa, prije toga su nam svezali ruke. Vidio sam da smo došli do nekih kuća i ekonomije u Branjevu. Tamo je bila vojska, ubojice, već su se čuli rafali… Tu su nas izveli. Vidiš smrt, očima je vidiš… Nema više života."

Ovim riječima zaštićeni svjedok Z-2 je 2011. godine pred Sudom BiH opisao kako su ga pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. iz Srebrenice odveli u Branjevo.

Najmanje 1.000 Bošnjaka ubijeno je na Vojnoj ekonomiji "Branjevo", prema presudama Suda BiH, koji je za učešće u ovom zločinu pet bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda osudio na ukupnu zatvorsku kaznu od 122 godine.

Haški tribunal također je osudio jednog pripadnika Desetog diverzantskog odreda za zločine u Srebrenici, ali među osuđenima u Haagu i Sarajevu nije bio nekadašnji komandant odreda Milorad Pelemiš, koji boravi na slobodi u Srbiji, pisao je detektor.ba.

U proteklih nekoliko godina Pelemiš se više puta pojavljivao u medijima u Srbiji i Republici Srpskoj, negirajući optužbe protiv njega te insistirajući na tome da se druga masovna ubistva u Srebrenici nisu dogodila.

Na suđenju osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Haagu, Pelemiš je 2015. godine izjavio da nijedan od njih dvojice nije naredio strijeljanja u Branjevu.

- Ja nisam učestvovao u odabiranju vojnika i slanju na zadatak - rekao je Pelemiš.

Uz Pelemiša, još osam osumnjičenih koji se dovode u vezu sa srebreničkim genocidom počinjenim 1995. godine pobjeglo je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju, gdje je beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine optužilo samo jednog od njih, dok srbijanske vlasti ignorišu pozive na djelovanje koji dolaze iz BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.