open-navfaktor-logo
search
Ukazivanje na probleme
Vitežani trčali za prevenciju bubrežnih bolesti, upozorili na stanje u transplantacijskoj medicini
Najbolji način borbe protiv bubrežnih bolesti je prevencija i mi ovu utrku i organiziramo kako bismo animirali ljude da se počnu baviti tjelesnom aktivnošću, kazao je Tomislav Žuljević.
Fena
14.04.2024. u 15:19
get url
text
Sa trke u Vitezu
Sa trke u Vitezu
FOTO: Fena
Više od 300 učesnika trčalo je danas u Vitezu u sklopu utrke "Vitez trči".
Organizator ovogodišnje utrke je, kao i prethodnih pet godina, bilo Udruženje transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Srednjobosanskom kantonu.
- Tačno prije mjesec dana je obilježen Svjetski dan bubrega, ali zbog vjerskih praznika smo ove godine pomjerili trku na april. Ove godine zaista imamo rekordan broj prijavljenih iz nekoliko država, oko 340 učesnika. Ovo je sve u povodu prevencije bubrežne bolesti s obzirom na to da svaka deseta osoba u svijetu ima neku vrstu bubrežne bolesti.
Najbolji način borbe protiv bubrežnih bolesti je prevencija i mi ovu utrku i organiziramo kako bismo animirali ljude da se počnu baviti tjelesnom aktivnošću - rekao je predsjednik Udruženja transplantiranih i dijaliziranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević.
Govoreći o transplantacijskom medicini u Bosni i Hercegovini, Žuljević je istaknuo kako je stanje daleko od idealnog.
- Situacija sa transplantacijama je jako teška. Mi već 150 dana nemamo niti jedne transplantacije. To nas žalosti i bit ćemo primorani na ulicu kako bismo tražili svoja prava jer nemoguće je da se u četiri ili pet mjeseci ne uradi nijedna transplantacija. To je za jednu ozbiljnu državu nedopustivo - rekao je Žuljević.
Po njegovim riječima, stanje nije ništa bolje ni kad je u pitanju donorska mreža.
- Stagniramo i kad je u pitanju donorska mreža BiH. Ona je pred gašenjem jer nije prepoznata od institucija koje bi trebale biti podrška donorskoj mreži. Mislim da će vrijeme pokazati kako je donorska mreža bila ključna u podizanju svijesti o važnosti doniranja organa jer transplantacija nemamo nikako i pitanje je kad će početi - dodao je Žuljević.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.