open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Uoči Bajrama prijetio terorističkim napadom, određen mu pritvor
Autor: Faktor
15.04.2024. u 13:39
get url
text
Sud BiH
Sud BiH
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritvor Simbadu Bajrektareviću (1987) iz Velike Kladuše, osumnjičenom za krivično djelo terorizma.
Kako je saopćeno iz Tužilaštva, protiv njega je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnijela izvještaj, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja Bajrama 7. aprila na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva.
To čini nazivajući ih "nevjernicima", "mnogobošcima" i slično i prijeti počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža, navode iz Tužilaštva.
- Osumnjičeni je nakon objave, identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku. Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz člana 201. Krivičnog zakona BiH - navodi se u saopćenju.
Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.
Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor, navedeno je.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.