open-navfaktor-logo
search
Općina Novi Grad Sarajevo
Svečano obilježen 15. april; Efendić: Ove zemlje nema bez Armije RBiH
Autor: Faktor
16.04.2024. u 10:15
get url
text
Općina Novi Grad Sarajevo obilježila je Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine - 15. april i 32. godišnjicu njenog formiranja, uz prigodan program, sa borcima, veteranima, pripadnicima novogradskih i drugih ratnih brigada i MUP-a RBiH, ženama borcima, ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca, civilnim žrtvama rata, armijskim generalima, te brojnim gostima iz društvenog i javnog života sa općinskog, kantonalnog i federalnog nivoa, i prisustvo oko 150 mladih momaka i djevojaka.
Hrabrost, inat i čast bili jači od agresorovog teškog naoružanja
FOTO: Općina Novi Grad
Manifestacija obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine održana je u multimedijalnoj sali Općine. Bila je to prilika da se podsjetimo kako se Armija RBiH hrabro i junački suprotstavila namjerama onih koji su željeli uništiti ovaj grad i ovu zemlju, da se sjetimo najhrabrijih sinova i kćeri BiH, koji su svoje živote položili za slobodu u kojoj mi danas živimo, odamo im počast, iskažemo poštovanje i zahvalnost za ono što su učinili za samostalnu, suverenu i nezavisnu BiH.
Prigodan muzički program
FOTO: Općina Novi Grad
Armija Republike Bosne i Hercegovine službeno je osnovana 15. aprila 1992. godine, od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Naš narod je pružio otpor daleko nadmoćnijem neprijtelju. Hrabrost, inat i čast bili su jači od agresorovog teškog naoružanja. U tim presudnim momentima za našu zemlju strah nije postojao, već samo velika želja i borba za slobodnu BiH, velika želja da se očuva Bosna i Hercegovina naša jedina domovina, bila je pokretač ljubavi, snage i odvažnosti. Ta velika želja kod mladića i djevojaka, starijih i djece, nošena čvrstom odlukom da za nju vrijedi umrijeti. To historijsko opredjeljenje zlatnim slovima treba biti uklesano u naša srca i pamćenje, poručeno je sa skupa iz općine Novi Grad Sarajevo.
Bosnom nikad, niko nije uspio da vlada, uvijek mu se to samo činilo
Prisutnima se obratio ratni komandant čuvene Dobrinjske brigade, general Armije RBiH i nosilac najvećeg ratnog priznanja, "Zlatni ljiljan" Ismet Hadžić.
- Mi smo generacija Bošnjaka čiji su tragovi vidljivi, mislim da Bosna nikad više neće imati ovakve heroje. Ni mi pripadnici Armije RBiH, niti naše vođe, nismo ni svjesni šta su Bosni dali naši šehidi, heroji, poginuli borci. Oni su čuvari naše države i naše Bosne, naše jedine države, čuvari našeg opstanka na granici Istoka i Zapada, na sudaru religija. Pitam se često šta je Bosna nakon svega, šta se dogodilo i šta se događa, šta je Bosna danas. Bosna će biti bolja ili gora, ali će biti drugačija. Mi narovno hoćemo, želimo i vjerujemo da će biti bolja. Kakvi mi budemo takva će i Bosna biti. Bosnom nikad, niko nije uspio da vlada. Uvijek mu se to samo činilo, jer Bošnjaci se rađaju sa dva života i jednom smrću - rekao je general Hadžić.
General Ismet Hadžić Bosna nikad više neće imati ovakve heroje
FOTO: Općina Novi Grad
Podsjetio je na riječi rahmetli prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića. "Ostani uspravan, kako ćeš pognute glave ispod zvijezda. Kojim god putem da kreneš na kraju ćeš čekati smrt i sve završava propašću i ti ćeš umrijeti, i znaj, svijet će umrijeti. Zato ostani uspravan", riječi su rahmetli predsjednika Izetbegovića.
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH - 15. april, istakavši da Općina posebnu pažnju posvećuje datumima važnim za našu državu, Danu nezavisnosti, Danu državnosti i Danu Armije, smatrajući da ni Dan nezavisnosti, ni Dan državnosti ne bi imao ko obilježavati da nije bilo Armije, koja je odbranila državu.
- Možda je dobro vrijeme da se prisjetimo da ove zemlje nema bez Armije RBiH. Vidimo šta se dešava i u Bosni i Hercegovini, i u regionu, da do dan-danas nije prestalo negiranje genocida, da veoma ružne, fašističke poruke i dalje dolaze iz manjeg bh. entiteta Republika srpska. Politike koje su dovele do toga da imamo Dejtonski sporazum, ali prije toga i genocid u BiH nisu poražene, i one su i dalje žive. Zato je važno prisjetiti se da ih je Armija RBiH zaustavila. Jer da nije bilo Armije i njene časne borbe, ne bi se došlo ni do pregovora i razgovora u Dejtonu i načina na koji je formirana današnja BiH, odnosno njen Ustav. Za nas je vrlo važno u našoj svijesti čuvati uspomenu na jednu časnu Armiju, koja je u najtežim mogućim okolnostima imala najhumaniji oblik ratovanja koji je igdje primijećen. Dakle, nije primijećena osvetoljubivost, nije pravila koncentracione logore, nije vršila uništavanje vjerskih objekata i iživljavanje nad civilima. To je ona moralna dimenzija, ali naravno osim moralne, postoji i njena herojska dimenzija - izjavio je Efendić.
Efendić: Moralna i herojska dimenzija Armije RBiH
FOTO: Općina Novi Grad
Za 8. juni, na Dan odbrane Općine Novi Grad najavio je završetak izgradnje velikog spomenika "Krila slobode" na brdu Žuč, gdje je veliki broj boraca dao svoje živote braneći grad Sarajevo, a samim tim i državu BiH.
- Mi smatramo da je važno čuvati uspomenu na Armiju RBiH prije svega zato što ne znamo kad nam može ponovo zatrebati. I vrlo je važno da znamo da neće biti neke međunarodne organizacije, institucije, konvencije koja će nas zaštititi ako ne budemo sami u stanju da se zaštitimo. Tu lekciju smo jednom dobili od Armije RBiH i važno je da uvijek budemo svjesni te lekcije, da u svakom slučaju potrebe da se zemlja brani, nju će samo odbraniti ljudi koji su spremni da je brane svojim životima, kako je to bilo u slučaju pripadnika Armije RBiH - zaključio je Efendić.
Novi Grad - Dan Armije
U sklopu programa je prikazan i dokumentarni film, koji je sve prisutne podsjetio na period agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. U muzičkom dijelu programa nastupili su mješoviti hor RKUD "Proleter", hora VIS Merak iz Sapne, te ženski ansambl "Corona".
Narator i voditelj programa bio je bh. glumac Izudin Bajrović, saopćeno je iz općinske Press službe.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.