open-navfaktor-logo
search
Odgovor na agresiju
Danas je Dan Armije RBiH: Sa više od 200.000 vojnika stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je odbranila državu
Faktor
15.04.2024. u 08:08
get url
text
FOTO: Fena
Ukazom Predsjedništva tadašnje Republike Bosne i Hercegovine (RBiH), 15. aprila 1992. godine formirana je Armija Republike Bosne i Hercegovine kao odgovor na agresiju koja je uslijedila nedugo nakon uspješne provedbe referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.
Svake godine, 15. april obilježava se kao dan ustroja Armije RBiH u čiji su sastav ušle jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane i Patriotske lige BiH (PLBiH), te brojni dobrovoljci koji su se žrtvovali u odbrani domovine.
Tokom četverogodišnjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata Armija RBiH stasala je u respektabilnu vojnu silu koja je brojala više od dvjesto hiljada pripadnika.
U sklopu Armije RBiH djelovalo je sedam korpusa koji su obuhvatali regije - sarajevsku, tuzlansku, zeničku, travničku, mostarsku i regiju sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, te područje Konjica i okolice.
Tekovine koje je branila i odbranila Armija RBiH danas baštini Drugi pješadijski (rendžerski) puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), koji je prisutan u svim dijelovima Bosne i Hercegovine i predstavlja najvažniji faktor njegovanja historijskog identiteta Armije RBiH.
Petnaesti april je značajan datum u modernoj historiji Bosne i Hercegovine jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos brojnim iskušenjima uspjele odbraniti državu BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.