open-navfaktor-logo
search
Utvrdila Vlada FBiH
Šta će sa predloženim izmjenama Zakona o PIO-u dobiti korisnici srazmjerne penzije zarađene u FBiH i RS-u?
Autor: E.D.-Š.
11.04.2024. u 07:55
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
FOTO: Faktor
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici utvrdila je izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje se tiču srazmjernih penzija. U ovom slučaju riječ je o penzijama čiji je jedan dio zarađen u FBiH a drugi na području manjeg bh. entiteta.
Izmjenama se definira koji korisnici imaju pravo na razliku do najnižeg iznosa penzije u slučajevima srazmjerne penzije između entiteta.
- Pravo na isplatu razlike do iznosa najniže penzije, a u skladu s članom 82. Zakona o PIO, ostvarivali su korisnici koji imaju priznato pravo na srazmjernu penziju kod Federalnog zavoda i kod Fonda PIO RS-a, a čiji je zbrojeni iznos manji od naše najniže penzije.
Izmjenama i dopunama Zakona, koje je utvrdila Vlada Federacije, preciznije se definiraju određeni pojmovi i uvjeti za ostvarivanje prava. Pravo na isplatu razlike ostvaruju samo oni korisnici, kojima su zbrojene penzije niže od naše najniže - kazao je za Faktor Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.
Dodaje kako je ukupno 2.316 korisnika srazmjerne penzije koji su ostvarili pravo na isplatu razlike po članu 82. Zakona o PIO.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.