open-navfaktor-logo
search
Poslodavaci u FBiH
Smailbegović: Tražit ćemo od Vlade FBiH da se produži "korona zakon" ili da donesu novi
Poslodavci u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na krizu uzrokovanu koronavirusom, tražit će od Vlade Federacije BiH da produži subvencije na doprinose, odnosno, produži djelovanje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, rekao je za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.
22.07.2020. u 19:28
get url
text

Dodaje kako je treća opcija donošenje novog zakona za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Podsjećamo, sadašnji "korona zakon", koji važi do 31. jula obuhvata subvencioniranje doprinosa za april, maj i juni ove godine, radnicima poslodavaca koji su ispunili potrebne uvjete. Naime, Vlada FBiH je na sjednici od 9. jula dala saglasnost za izdvajanje 32,8 miliona KM za subvencioniranje doprinosa za april za 141.019 radnika. Novac Federalno ministarstvo finansija isplaćuje direktno fondovima.

Očekuje se da Porezna uprava FBiH pripremi podatke za subvencije za maj i juni i prebaci ih Federalnom ministarstvu finansija.

- Te subvencije za doprinose za april će iznositi ispod 40 miliona KM, maj i juni će možda biti i nešto manje. Prvobitno je u budžetu bilo planirano 480 miliona KM za stabilizaciju privrede. Vlada FBiH je planirala oko 100 do 120 miliona KM mjesečno, tako da će ovo ustvari biti tek trećina planiranih sredstava. Napravila se jedna loša procjena. Vlada je planirala da će nekih do 350.000 radnika ući u prava, na kraju se ispostavilo da je ušlo 140 ili 150 hiljada - govori Smailbegović.

Podsjeća da su prije donošenja "korona zakona" tražili proširenje kriterija za subvencije, a što nije prihvaćeno.

- Dosta firmi nije moglo ući u ta prava. Drugo, oni su isključivo radili poređenja na bazi fiskalnih kasa, fiskalizacije. Ljudu koji nisu imali novca da isplate plaće, bilo ih je da su prodavali mašinu, automobil, komad zemlje iz firme, da bi isplatili plaće, a to im onda ustvari uđe u promet i onda gube pravo na subvenciju. Dosta je tih problema. Mi pokušavamo na Vladu FBiH napraviti pritisak da se produže ove neke subvencije, produži "korona zakon" ili da se napravi neki novi zakon koji bi popravio neke stvari - kaže Smailbegović i dodaje:

- Cilj je da se zadrže radna mjesta. Ovo stanje će trajati malo duže, i ta pomoć privredi očito će pomoći da se održi što više radnih mjesta. Puno velikih firmi uopće nije davalo otkaze, nego je crpilo svoje rezerve, ali pitanje je koliko će tako dugo izdržati. Mi smo očekivali da će malo kantoni napraviti neki veći iskorak, međutim... Svi pokušavaju da što manje sredstava koje su dobili od MMF-a izdvoje za privredu. Vidjeli ste, Sarajevski kanton će dobiti oko 30 miliona KM, oni su planirali negdje 20 miliona KM, a sa onih deset miliona će vidjeti šta će. Vjerovatno će začepiti svoje budžetske rupe, pad prihoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.