open-navfaktor-logo
search
Zvaničan stav
SDA BPK: Pozivamo tužilaštvo da zbog snimka o "prodaji MUP-a BPK" sasluša Aljošu Čamparu   
Kantonalni odbor SDA BPK-a Goražde prvi je, odmah nakon što je objavljen audiosnimak koji indicira da su se određene političke funkcije u BPK Goražde prodavale, odnosno kupovale za novac, pozvao nadležne policijske agencije i Tužilaštvo BiH da odlučno i hitno provedu istragu, navode iz te stranke.  
16.02.2021. u 16:07
get url
text

- Također smo pozvali na utvrđivanje autentičnost snimka objavljenog na prekinutoj sjednici Skupštine BPK Goražde. Stojimo iza toga da zastupnici SDA BPK Goražde nisu na bilo koji način učestvovali u razgovorima ove vrste, niti u radnjama koje se pominju na snimku i to znaju svi koji su čuli sporni snimak.   

Zbog toga je providan populistički pokušaj federalnog ministra MUP-a Aljoše Čampare, koji se samoproglasio moralnom vertikalom, da optuži SDA za "kupovinu funkcija". Očigledno je da Čampara koristi sva sredstva, a naročito neistine, da se obračuna sa SDA iz koje je isključen. Tako je plasirao i neistinu da je Nijaz Musić isključen iz SDA "zato što je objavio snimak".

VEZANI TEKST - SDA Goražde isključila četiri člana, među njima i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

Ni Musić, kao ni ostali članovi nisu isključeni iz SDA Goražde zbog objavljivanja snimka, nego zbog toga već duži vremenski period ne poštuju Statut i odluke stranačkih organa. U slučaju Musića to koincidira sa uspostavljenm izrazito prijateljsko-interesnih odnosa upravo sa Čamparom i nastojanjem da kao interesna vanistitucionalna grupa ovladaju MUP-om BPK i drugim institucijama sistema.

Zbog svega toga ima sasvim dovoljno razloga da nadležno tužilaštvo sasluša ministra Čamparu i ispita njegovu ulogu u nastanku i objavljivanju snimka, kao i pokušaju ovladavanja MUP-om BPK i njegovim korištenjem za isključivo lične interese - navodi se u saopćenju KO SDA BPK-a koje potpisuje sekretar Nedim Kunovac.

Čampara je danas na svom Facebook profilu objavio fotografiju sa Musićem, zastupnikom u Skupštini BPK Goražde i delegatom u Domu naroda Parlamenta FBiH kojeg je KO SDA BPK isključio iz stranke zbog "nestatutarnog djelovanja, pogrešnih postupaka i iznošenja neprimjerenih stavova u javnosti, kojim je nanijeta nesaglediva šteta Stranci demokratske akcije". 

Čampara je, između ostalog, napisao: "Ko kaže da SDA ne radi na čišćenju svojih redova laže! E sad, misleći da to znaju sami, nije im niko skrenuo pažnju, da se trebaju očistiti korumpiranih, bahatih, neobrazovanih, a ne onih koji ukazuju na sve te devijantne pojave i pojedince koje ih čine. Nijaz je sinoć isključen jer je objavio snimak na kojem se čuje kako SDA u BPK trguje Ministarstvom unutrašnjih poslova za 30.000 KM i bolnicom za 20.000 KM. Nastavljaju svoj obračun sa neistomišljenicima i ne stide se!"

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.