open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Baka okupila ekipu i organizirala otmicu unuke: Spasila sam je od droge
Baka iz mjesta kod Sinja u Hrvatskoj tražila je od drugookrivljene da unuku prestraši nekakvom akcijom kako bi promijenila stil života i vratila se živjeti s njom
AUTOR: Faktor/Dalmatinski portal
01.05.2024. u 17:53
get url
text
U Splitu u Hrvatskoj na uvjetne kazne zatvora osuđeni su 75-godišnja penzionerka iz mjesta kod Sinja te još šest okrivljenih koji su učestvovali u otmici njene unuke koju je, kako kaže, htjela spasiti droge i lošeg društva.
Među njima je i jedna policajka.
Baka je tražila od drugookrivljene da unuku prestraši nekakvom akcijom kako bi promijenila stil života i vratila se živjeti s njom, piše Dalmatinski portal.
Prvog dana februara 2020. godine troje okrivljenih u pola noći upalo je u iznajmljeni stan u Splitu s fantomkama na glavama, replikama pištolja i elektrošokerom.
U stanu je bila jedna okrivljena, koja je dojavljivala o situaciji i brinula da ulazna vrata ostanu otvorena. Družina je odvela unuku i njene prijateljice iz stana.
Utrpali su ih u kombi koji je baka iznajmila. Iskrcali su ih u kamenolomu kraj Dicma i zavezali im ruke. Plan je bio da ih "slučajno" spase dvojica okrivljenih koji su vozili u autu ispred kombija, no do toga nije došlo jer je zaštitar kamenoloma pozvao policiju.
Svi okrivljenici su priznali djelo. Baka je navela da je željela unuku izdvojiti iz narkomanske sredine. Smatra da je uspjela jer joj je "unuka danas druga osoba".
Zamolila je drugookrivljenu da je "spasi od zla na bilo koji način, a ona je pristala i nije joj za to ništa platila".
Rekla joj je da će svu odgovornost preuzeti na sebe jer sebe najviše krivi.
Drugookrivljena je potvrdila da se sve dogovorila sa svojom tetom koja ju je zamolila za pomoć. Smislili su najveću glupost ne razmišljajući o posljedicama, ali samo su željeli pomoći, kazala je u svojoj odbrani.
Policajka je potvrdila da dugo poznaje drugookrivljenu pa joj je htjela pomoći. Rekli su joj da su djevojke u stanu dilera koji su trenutno izašli iz stana.
Najstrožije je osuđena baka, na godinu dana zatvora uvjetno na tri godine, a ostali su dobili po osam mjeseci zatvora uvjetno na rok od dvije godine.
Sud nije našao posebno otežavajuće okolnosti, a okrivljenicima su u prilog išli to što do sada nisu kažnjavani te priznanje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.