open-navfaktor-logo
search
Plaćanje članarine
Šatorović: Na Skupštini SSSBiH u Sarajevu će biti delegati samo iz sindikata koji izmiruju svoje obaveze
Na Skupštini Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) koja je planirana za oktobar u Sarajevu učestvovat će delegati iz sindikata koji redovno izmiruju svoje obaveze prema Savezu, rekao je za Faktor Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata BiH.
19.07.2023. u 07:57
get url
text

To znači da granski sindikati koji već duži period ne plaćaju članarine SSSBiH neće imati pravo učešća na kongresu gdje će se birati i novi predsjednik.

Naime, postoji veći broj sindikata koji ne priznaju Šatorovića za predsjednika i njih predstavlja Mevludin Bektić.

- Rad svih organizacija pa tako i sindikata je definisan i obavlja se u skladu sa aktima koji su usklađeni sa važećim zakonima. Kada je riječ o SSSBiH, to je Statut koji propisuje sva prava i obaveze granskih sindikata, kao i djelovanje samog saveza. U skladu sa Statutom se donose i odluke u vezi s održavanjem Skupštine.

Kao i u svim sindikatima širom svijeta uplata članarine predstavlja jednu od obaveza ukoliko želite biti članom sindikata. Logično je da ne možete odlučivati o bilo kakvim aktivnostima organizacije čije akte ne poštujete - govori Šatorović.

Podsjetio je kako su u više navrata svi granski sindikati koji nisu i ne plaćaju članarinu pozvani da izmire svoja dugovanja kako bi mogli ravnopravno učestvovati u radu organa i tijela SSSBiH, ali kako bi i zaposlenima u Savezu mogla biti isplaćena sva dugovanja koja su nastala zbog njihovog neplaćanja.

- Granski sindikati održavaju svoje skupštine na kojima učestvuju predstavnici njihovih članica. Pitajte ih ko može učestvovati i donositi odluke. Sigurno ne neko ko ne poštuje Statut granskog sindikata i ne izmruje obaveze po pitanju, između ostalog, i članarine. Poštivanje i ispunjavanje obaveza vam daje pravo da koristite prava.

To je normalno u svim sferama života pa i u sindikatu. Tako da na Skupštini SSSBiH koja će se održati u Sarajevu će biti delegati iz svih sindikata koji redovno izmiruju svoje obaveze - poručio je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.