open-navfaktor-logo
search
Reakcija Ambasade
SAD zgrožen odlukom načelnika Bratunca da porodicama žrtava zabrani pristup Kravici
Sjedinjene Američke Države su zgrožene odlukom načelnika općine Bratunac da danas članovima porodica žrtava uskrati pristup lokalitetu Kravica u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici, poručeno je iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. 
13.07.2022. u 15:03
get url
text

VEZANI TEKST - Sramotno: Majkama Srebrenice zabranili da odaju počast žrtvama genocida u Kravici

- Bh. lideri na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama. Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja svojih najmilijih.

Ovo je od suštinskog značaja kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građani BiH ozdrave i krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je također pristojna stvar. Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali ometa izglede za pomirenje, što je neophodno svim ljudima u BiH da žive mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju - navode iz Ambasade SAD-e.

Majkama Srebrenice danas je bilo zabranjeno da uđu u objekat Zemljoradničke zadruge u Kravici gdje je 13. i 14. jula 1995. godine ubijeno više od 1.370 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Samo nekoliko njih preživjelo je ovaj masakr i svjedočili su u Hagu. 

U Kravici su planirale obići prostor Zemljoradničke zadruge, položiti cvijeće i proučiti Fatihu. Međutim, dočekala ih je policija RS-a koja im nije dozvolila ulazak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.