open-navfaktor-logo
search
Uoči dženaze
Preneseni su tabuti 30 žrtava genocida u Srebrenici na Musallu, porodice se opraštaju od najmilijih
Tabuti žrtava genocida, njih 30, koji će sutra naći smiraj u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, preneseni su iz hale bivše Fabrike akumulatora na Musallu, gdje će ostati do sutrašnjeg ukopa.
10.07.2023. u 20:01
get url
text

 

VEZANI TEKST - Kolona "Marša mira" stigla u Potočare: Neka dođu svi koji nisu bili, niko im to ne može ispričati

Tabute na Musallu prenose porodice žrtava i učesnici "Marša mira", tako što ih dodaju jedni drugima - s ruke na ruku. Iznošenje tabuta na Musallu na ovakav način simbolizira čin koji kazuje da oni koji su preživjeli genocid sahranjuju ubijene.

Noć prije dženaze tabuti prenoće na Musalli kako bi se porodice i posjetioci Memorijalnog centra mogli posljednji put oprostiti od njih. 

Sadika Bajić sjedila je u suzama pored tabuta svojih rođaka. 

Sadika Bajić

- Senid je bio jedan od mojih najboljih drugova. Išli smo zajednu u školu. Kad je Srebrenica pala, on je sa svojim ocem krenuo preko šume, a majka je sa drugom djecom krenula ka Tuzli. On i njegov otac nikada nisu došli. A majka kada je došla je samo ponavljala kako su joj zaklali dijete u krilu. I ona je tad umrla zato što... Mi ne znamo šta se desilo s njegovim bratom. A ona nije uspjela ispričati svoju priču. Danas oni nemaju nikoga ovdje. On mi je prvi rođak. 

Ahmedin Halilović isto je moj prvi rođak - kazala je Sadika Bajić. 

Senid je trebao napuniti 20, a Ahmed 19 godina.

Pored tabuta s posmrtnim ostacima Muje Esmića bila je njegova kćer, jako potresena.

Fotografije dovoljno govore. 

Posmrtni ostaci Muje Esmića

Večeras će se u Memorijalnom centru klanjati akšam i jacija, a bit će proučena hatma-dova i tevhid za žrtve genocida.

Ove godine u potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida: 

Esad (Tajib) Džanić, Bekir Musić (Demir), Sakib (Mehmed) Garaljević, Himzo (Idriz) Mujić, Hasib (Haso) Ibrahimović, Ređo (Huso) Jahić, Rifet (Hajro) Tabaković, Idriz (Ibro) Mehinović, Mujo (Meho) Esmić, Šaban (Šemso) Ibrić, Senid (Ismet) Hodžić, Semir (Edhem) Đozić, Sabid (Abid) Ibrahimović, Mehmed (Mahmut) Gerović, Nisad (Ševko) Selimović, Halil (Mujo) Avdić, Hasan (Omer) Smajlović, Esed (Alija) Klempić, Sabahudin (Bajro) Selimović, Husein (Ibrahim) Zukić, Elvir (Turabija) Salčinović, Džemail (Omer) Alić, Mustafa (Junuz) Mekanić, Ahmedin (Ahmet) Halilović, Zuhdija (Avdija) Lemeš, Hasib (Vejsil) Mujanović, Vejsil (Šećan) Mujanović, Ekber (Šaćir) Riđić, Mevlid (Zildžija) Aljić i Nezir (Mumin) Muminović.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995. godine, dok je na drugim lokacijama ukopano još 237 žrtava, u skladu sa željama njihovih porodica. I dalje se traga za oko hiljadu ubijenih.

{$galerijaFotografija}

tabut_1.jpg
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.