open-navfaktor-logo
search
Međusobne optužbe
Polemika koja je izazvala incident u Skupštini KS: Šta je pozadina priče o logotipu Memorijalnog centra?
Za 16 godina nikada nije mijenjan logo, potcrtava Dević i podsjeća šta je aktuelna uprava Memorijala uradila
Autor: Am. S.
15.03.2024. u 13:23
get url
text
Skupština KS
Skupština KS
Polemika u vezi sa logotipom Memorijalnog centra Kantona Sarajevo jučer na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo zamalo je prerasla u žestok fizički obračun među zastupnicima.
Opozicija i vlast međusobno su se počastili optužbama o promjeni loga Memorijalnog centra, a šta je zapravo pozadina priče pojasnio nam je zastupnik Mahir Dević.
- Ovdje se radi o sljedećem, 2017. ili 2018. niz javnih ustanova u Kantonu Sarajevo je mijenjao svoje pečate, odnosno u pečat je ubacivao grb KS. To je sve što je učinjeno u Fondu Memorijala. Nikada nije mijenjan logo Fondu Memorijala, a kasnije u Memorijalnom centru – započeo je Dević.
Ne sjeća se ko je bio u Upravnom odboru Fonda kada se mijenjao pečat.
- Moguće da je tada bio neko ko je bio kadar SDA. Zaista ne znam. Ali pazite, promjena pečata, nije promjena loga. S obzirom na to da je osnivač te ustanove Kanton Sarajevo, logika je stvari da se na pečatu te ustanove nalazi grb Kantona Sarajevo. Ali logo na kojem se nalazi nišan i ljiljan nikada nije promijenjen do ove Uprave koja je to sad potpuno svjesno uradila – istakao je.
Logotip koji su izbacili pa vratili i logotip na koji je javnost burno reagirala pa se ipak neće koristiti
Za 16 godina nikada nije mijenjan logo, potcrtava Dević i podsjeća šta je aktuelna uprava Memorijala uradila.
- Sproveli su procedure, angažovali firmu koja im je to uradila, stavili u javni promet. Kada su osjetili pritisak javnosti – povukli. I sada u svemu tome što su napravili, umjesto da se izvinu borcima i građanima, oni pokušavaju to da prebace na SDA koja zaista s tim nema nikakve veze – govori Dević.
Dodaje kako je direktor Ahmed Kulanić (NiP), zajedno sa svojom Upravom, potrošio 6.000 KM angažujući firmu da mu izradi novi logo.
- Pokrenuo je svu tu proceduru i završio je na sebi svojstven način. Naravno, kada su mu oni poslali određena rješenja, on je, zajedno sa tim ljudima, odabrao jedno od njih. I taj logo koji je promijenio je pustio putem zvaničnih stranica u promet. Nakon što su ljudi odreagovali, i iz boračkih udruženja, oni su pod pritiskom javnosti shvatili koliku su grešku napravili – kaže on.
 Dević dodaje kako su novi logo brzo povukli i rekli da će ostaviti stari u upotrebi.
- Sve ono jučer što su radili na Skupštini je bio jedan obični performans da se na neki način odbrane od dijela koja su pod punom moralnom odgovornošću sigurno napravili. To nema nikakve dileme da su oni to uradili. To je istina. Sve drugo što je izgovorio predsjedavajući Skupštine je naravno ili plod njegovog neznanja ili kombinacija laži i njegovog neznanja – zaključuje zastupnik.
Naime, Elvedin Okerić (NiP), predsjedavajući Skupštine KS, jučer je na sjednici tvrdio kako je logotip Foda Memorijala KS, sadašnjeg Memorijalnog centra Sarajevo, promijenjen za vrijeme rukovodstva koje je imenovala SDA.
Zastupnik Faruk Selmnović (SDA) još jučer je na sjednici Skupštine KS, nakon što je ona nastavljena po izbijaju incidenta u kojem su učestvovali zastupnici Haris Zahirahić i Elvis Vreto, objasnio kako logotip ranije nikada nije mijenjan već da se radilo o pečatu i da Okerić obmanjuje javnost i zastupnike. 
- Logo i pečat su po Statutu dvije potpuno različite stvari. Nemojte da se ovdje u Skupštini dovodimo u situaciju da ako činjenice govore drugačije da je time gore po činjenice - kazao je Selmanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.