open-navfaktor-logo
search
Inicijative
U Skupštini KS traže utvrđivanje odgovornosti Memorijalnog centra zbog izbacivanja ljiljana iz loga
Zatraženo i dostavljanje spisaka svih zaposlenika u ovoj instituciji u mandatu direktora Ahmeda Kulanića
Autor: A.G.-Z.
27.03.2024. u 14:55
get url
text
Zastupnik Faruk Selmanović uputio je inicijativu Skupštini Kantona Sarajevo za utvrđivanje odgovornosti JU "Memorijalni centar Sarajevo" zbog objave na društvenoj mreži novog logotipa Memorijalnog centra, a koji je uklonjen tek nakon reakcije javnosti, boraca, te pripadnika šehidskih i porodica poginulih boraca i građana iz proteklog rata.
Selamović navodi kako je u svom saopćenju nakon uklanjanja spornog logotipa, Memorijalni centar naveo da su zbog proširenja djelatnosti, nastojali da rade i kreiraju dodatne elemente koji bi vizuelno odgovorili samom proširenju djelatnosti Memorijalnog centra, te da su u tom smislu javnosti putem društvenih mreža predočili jednu od verzija novog logotipa na kojem radi kreativni tim agencije Fabrika.
- Naveli su da je ovo bila testna faza prije razmatranja novog ili izmjene postojećeg loga Memorijalnog centra Sarajevo, te da su nakon reakcije javnosti koje je izazvao predstavljeni prijedlog, odlučuli da, ni ovo, a ni ostala predložena rješenja neće biti dalje razmatrana, niti usvojena- navodi Selmanović u inicijativi.
Dodao je da je žalosno i nedopustivo, da je Memorijalni centar tek nakon reakcija javnosti, uvidjeo grešku i promjenio prethodni stav, "jer i ako je bila testna faza, u što sumnjam, onda su to trebali navesti i u prethodnom saopćenju, kad je objavljen sporni logo".
Također, zastupnik Mahir Dević zatražio je dostavljanje spisaka svih zaposlenika u ovoj instituciji koji su zasnovali radni odnos u mandatu aktuelnog direktora Ahmeda Kulanića sa detaljnim informacija, kao i informaciju da li je u svim slučajevima zasnivanja radnog odnosa pribavljena saglasnost Vlade Kantona Sarajevo za prijem u radni odnos?
Podsjetimo, u javnosti se prošlog mjeseca digla velika prašina nakon što je Memorijalni centar promijenio logo iz kojeg je izbačen ljiljan koji se nalazio na starom logotipu ustanove, što je izazvalo brojne reakcije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.