open-navfaktor-logo
search
Premijer Kantona Sarajevo
Progovorio (M)Uk o sigurnosti: Priznaje da je otoplilo, opozicija pritisla, pa je primarno prevazići političke razlike
Kako je ovih dana otoplilo a ni opozicija u Skupštini KS, pa ni cjelokupna javnost, građani, ne odustaju od ukazivanja na problem sigurnosti u Sarajevu, premijer je ipak priznao da stanje nije baš sjajno
Autor: A.G.-Z.
19.03.2024. u 14:32
get url
text
Nihad Uk
Nihad Uk
Povodom aktuelne sigurnosne situacije u Kantonu Sarajevo, premijer Nihad Uk uputio je poruku građanima KS.
Ovog puta premijer Uk priznaje da ima sigurnosnih problema u Kantonu Sarajevo za razliku od prije koju sedmicu kada se gotovo ismijavao s tim pitanjem. 
Naime, na pitanje N1 da li je pogoršanje sigurnosne situacije dovelo da ima manje šetača na sarajevskim ulicama u kasnim satima, Uk je odbacio ove navode zaključivši da se to "veže za period godine".
- Manji je promet u januaru i februaru u odnosu na juli i avgust - zaključio je kantonalni premijer u februaru. 
Kako je ovih dana otoplilo a ni opozicija u Skupštini KS, pa ni cjelokupna javnost, građani, ne odustaju od ukazivanja na problem sigurnosti u Sarajevu, premijer je ipak priznao da stanje nije baš sjajno pa između redova poziva opoziciju i sve druge da se lijepo druže i dogovaraju ili kako je on precizno naveo - da prevaziđu političke razlike, a građani - da ostanu mirni i da pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. 
Ni Uk, kao ni ministar unutrašnjih poslova Admir Katica, nije se mogao oteti potrebi da pokuša spinovati evidentan problem, pa se tako i on poziva na "neprovjerene informacije" o sigurnosti koje neko tobože plasira u javnost.
Evo šta je premijer Uk naveo u svom obraćanju javnosti:
- Poštovane građanke i građani Kantona Sarajevo, obraćam Vam se u povodu najnovijih nemilih događaja u Kantonu koji direktno utječu na sigurnost svih nas. Primarno opredjeljenje Vlade je sigurnost naših građana.
Nastavit ćemo snažno da se borimo i pronalazimo rješenja koja će osigurati da naše ulice budu sigurne za svakog pojedinca. Nećemo dozvoliti da strah ili nesigurnost obuzmu javnost i da neprovjerene informacije budu naš svakodnevni narativ.
Kako su me izvijestili, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i policijski komesar Uprave policije MUP-a KS, policija radi sve što je u njenoj moći da otkrije počinitelje nedavnih incidenata koji su uznemirili građane Kantona Sarajevo.
Prisustvo policijskih snaga na terenu je pojačano, a naša odlučnost da održimo mir i sigurnost u našem kantonu ostaje neupitna - poručio je Uk. 
Dodao je kako je ovo prilika da se javno zahvali policajcima "koji intenzivno rade na rasvjetljavaju zločina".
- Kao dio sistemskog rješenja problema sigurnosti u KS vidim povezivanje sektora na svim nivoima vlasti. Efikasnom saradnjom i koordinacijom sektora, poput policije, obrazovanja, zdravstva, stvarat ćemo bolji sigurnosni ambijent.
Vlada KS u proteklom periodu je kadrovski i materijalno ojačala našu policiju. Najprije upošljavanjem 200 policajaca u prošloj godini, 250 u ovoj, nabavkom kamera za najprometnije raskrsnice, novim statičnim radarima na najfrekventnijim ulicama. Vjerujem da će ove milionske investicije u kadrovske i materijalne potencijale policije, vrlo brzo pokazati efekte sigurnosti na našim ulicama. Sigurnost građana u Kantonu Sarajevo ne treba i ne smije biti predmet političkih sukoba ili razmirica.
Sigurnost i dobrobit svih građana mora biti prioritet, neovisno o političkom opredjeljenju. Samo kroz zajednički angažman svih političkih opcija i institucija svih nivoa vlasti, stvorit ćemo stabilno i sigurno okruženje u kojem će se svaki građanin osjećati zaštićeno i slobodno. Važno je da prepoznamo da je sigurnost građana iznad svih političkih interesa i da svu energiju u ovom momentu usmjerimo ka njenom unapređenju. Stoga, pozivam sve da prevaziđemo političke razlike i da zajednički radimo na rješavanju problema koje očito imamo. Sigurnost na ulicama, u institucijama, generalno u društvu, treba biti naš zajednički cilj. O tome ćemo razgovarati na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, čiji termin smo danas zakazali.
Pozivam građane da ostanu mirni i da nam pomognu u očuvanju reda i sigurnosti. Uvjeren sam da ćemo skupa lakše prevazići ove izazove - poručio je premijer KS.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.