open-navfaktor-logo
search
Kolegij jutros postigao dogovor
Okerić pod pritiskom javnosti i opozicije ipak zakazao sjednicu Skupštine KS o stanju sigurnosti za 29. mart
Opozicija u KS u nekoliko je navrata zahtijevala održavanje hitne sjednice.
Autor: A.G.-Z.
19.03.2024. u 12:15
get url
text
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo odlučio je sazvati hitnu tematsku sjednicu o pitanju sigurnosti u KS. Sjednica je zakazana za 29. mart u 9:30 sati, potvrdio je za Faktor zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić.  
Opozicija u KS u nekoliko je navrata zahtijevala održavanje hitne sjednice. To je učinila i nakon ubistva devetnaestogodišnjeg Farisa Pendeka u Sarajevu krajem januara, ali predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić (NiP) nije pokazao da ima sluha za ove probleme. 
Iz opozicije su podsjetili kako je na sjednici Kolegija 9. februara Okerić samovoljno odbio zakazivanje sjednice "uz skandalozno obrazloženje kako je sigurnosna situacija stabilna i nema potrebe o njoj raspravljati". 
Zastupnik Mahir Dević izjavio je za Faktor da će na sjednici odgovorni za narušenu sigurnost u KS biti pozvani na odgovornost. 
- Popustili su pod pritiskom javnosti i zakazali sjednicu, pošto smo u međuvremenu izbrojali da je bilo osam upotreba vatrenog oružja na području KS od 1. januara do danas - kazao je Dević. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.