open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Oko 8.000 radnika u zdravstvu KS stupaju u štrajk, za stanje u kojem su se našli krive ministra Vranića
Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo, njih više od 8.000, pripremaju se za generalni štrajk početkom septembra nakon što su propali pregovori sa Vladom KS o povećanju neto satnice sa porastom troškova života.
23.07.2023. u 20:23
get url
text

Trenutna satnica svim zaposlenima u zdravstvu iznosi 2,76. Raniji zahtjev sindikata bio je 3,28 KM, ali nakon, kako navode iz sindikata, neozbiljnog odnosa pregovaračkog tima Vlade prema zdravstvenim radnicima, donijeli su odluku da neće ići ispod 3,40 KM te da se odredi datum od kada će se povećanje primjenjivati.

Primat će samo hitne pacijente

No ovog puta, kako navode predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS, štrajk će biti drugačiji od onog iz 2019, kada se radilo 80 posto svih poslova.

- Na svakom ulazu u zdravstvenu ustanovu bit će postavljen trijažni punkt gdje će se određivati koji pacijent je hitan i kome će se pružiti zdravstvena usluga. Napomenuo bih da za vrijeme generalnog štrajka neće raditi pravne, ekonomske te još neke službe i neće biti nikakvih uplata, isplata, tendera, plaća - kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata.

Senad Sadiković

Prema njegovim riječima, glavni krivac za stanje u kome su se našli zdravstveni radnici je Ministarstvo zdravstva na čelu sa prof. dr. Harisom Vranićem, koji je i vođa pregovaračkog tima Vlade KS.

- Njima je trebalo šest mjeseci da formiraju samo pregovarački tim Vlade, toliko su efikasni u svom poslu - navodi Sadiković.

VEZANI TEKST - Zdravstveni radnici napustili sastanak sa Vladom KS, idu u generalni štrajk: Ucjenjuju nas preko teško oboljele djece

Dodaje kako pregovarački tim Vlade nikada nije iznio konkretan prijedlog i ponudu za povećanje plaća zdravstvenim radnicima, osim što su, na posljednjem sastanku, koji je održan 13. jula, "našli" da ima prostora da se sa stavki koje su u vezi s programom za dijagnostiku i liječenje teško oboljele djece i ugovorne usluge potpomognute oplodnje, skinu sredstva.

- Pregovarački tim čini i jedan član iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji je došao sa prijedlogom da se sa spomenutih stavki skine novac i da nama. Mi na to nismo pristali niti ćemo ikada tražiti povećanje plaća nauštrb teško bolesne djece i svih drugih građana KS - naglašava Sadiković.

 

Krajem marta Skupština KS usvojila je do sada najveći finansijski plan ZZOKS u iznosu od 582.368.800 KM.

Početkom mjeseca u javnost je izašla i informacija da je ZZOKS tokom prošle godine akumulirao višak sredstava u iznosu od oko 95 miliona KM.

 VEZANI TEKST - Čeka se na preglede i lijekove, nedostaje kadra, a ZZO drži 95 miliona KM; sindikati: Ne može se štedjeti na pacijentu

Sadiković pak kaže kako sindikati raspolažu informacijom da Zavod trenutno ima oko 130 miliona maraka slobodnih sredstava.

Kad se sve sabere, prema njegovim riječima, budžet Zavoda, sa njegovim skrivenim stavkama, iznosi oko 620.000.000 maraka.

- Mislimo da je vladajuća struktura u KS sa tim sredstvima mogla puno toga uraditi, prije svega na boljem funkcioniranju zdravstvenih ustanova, ali i boljoj usluzi prema zdravstvenim osiguranicima koji su itekako nezadovoljni. Svima je poznato da u zdravstvenim ustanovama u KS fali određen broj kadra, što se itekako odražava na uslugu prema građanima, te da se sve planirano jako sporo realizira - kaže Sadiković.

Uposleni u ZZO godinama imaju veću satnicu od radnika u zdravstvu

Navodi i podatak kako uposleni u ZZOKS godinama imaju veću satnicu od radnika u zdravstvu.

- Finansijski plan ZZOKS 2017. - 369.470.211 KM. Iste godine (13.10. 2017) satnica radnika u zdravstvu KS iznosila je 2,31 KM, a uposlenih u ZZOKS 3,12 KM (razlika u satnici 0,81KM). Ove godine (19.7.2023) satnica radnika zaposlenih u zdravstvu iznosi 2,76 KM, a uposlenih u ZZOKS - 3,58 maraka (razlika u satnici 0,82 KM). Dakle, godinama nešto ne štima, osim konstantne razlike u satnici od oko 0,80 KM između nas radnika zaposlenih u zdravstvu i uposlenika ZZOKS. Pravilnik ZZOKS u dosta članova puno je povoljniji u odnosu na Kolektivni ugovor radnika u zdravstvu. Osim satnice, izdvojio bi i minuli rad, koji je 0,6 posto, ali i radni učinak je do 20 posto. Od 2008. godine, kada je riječ o našim plaćama, nije praćen rast potrošačke korpe - naglasio je Sadiković i dodao kako se Zavod ponaša kao da su to njegova sredstva, a ne svih građana KS.

- Prave višak i iz godine u godinu prebacuju novac dok se zdravstvo u KS guši u problemima. Resorno ministarstvo je krivo zašto ta sredstva nisu utrošena na poboljšanje usluge prema pacijentu kao i plaće uposlenika u zdravstvu. Kažu - odoše zdravstveni radnici iz zemlje. Svi odlaze tamo gdje im je bolje, gdje će njihov rad biti više cijenjen i gdje će imati bolje uvjete rada i plaće. No ovakvim ponašanjem vlast u KS riskira da ostane bez zdravstvenog kadra. Zato naš generalni štrajk nije samo borba za prava zdravstvenih radnika, nego i za konačno uspostavljenje pravog zdravstvenog sistema koji će biti oslobođen od svih oblika politizacije. Zato pozivamo i građane KS da nam se u toj borbi pridruže - kazao je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.