open-navfaktor-logo
search
Političko mrcvarenje BiH
Od raspodjele novca do odgode lokalnih izbora: Dodiku i Čoviću CIK služi za ucjenjivanje SDA
Na sutrašnjoj sjednici Centralna izborna komisija BiH donijet će odluku o odgađanju održavanja Lokalnih izbora za 8. novembar, te Uputstvo o rokovima izbornih aktivnosti.
22.05.2020. u 13:59
get url
text

Također, bit će održana i press konferencija na kojoj će javnost biti upoznata sa detaljima.

Od dana donošenja odluke o održavanju izbora počinju teći rokovi. Prije 15 dana CIK je donio Odluku o održavanju Lokalnih izbora 4. oktobra.

No, zbog nedostatka novca sve se pomjera za mjesec, tako da će rokovi početi teći umjesto 7. maja od 7. juna kada se i počinju podnositi prijave za učešće na izborima.

Iako Vijeće ministara BiH još nije donijelo odluku o osiguravanju sredstava, predsjedavajući Zoran Tegeltija poručio je nedavno da će novac biti osiguran te da CIK treba nastaviti sa aktivnostima.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik imaju identičan stav kada je riječ o CIK-u. Za njih su novoizabrani članovi nelegalni, i jasno je poručeno da neće biti novca za održavanje izbora sve dok se ne promijene članovi CIK-a.

VEZANI TEKST- "Mostarizacija Federacije BiH": Da li će Čović bojkotovati izbore i krenuti u "hrvatsku samoupravu 2"?

Čoviću smeta što je ostao bez jednog svog čovjeka u Komisiji (Stjepan Mikić), a ista stvar je i sa Dodikom jer je općepoznato da je ovaj dvojac do sada politički kontrolisao rad CIK-a.

Dovoljno je podsjetiti na neregularnosti u izbornom procesu u Srebrenici i Stocu, gdje su upravo njihovi ljudi u CIK-u (Branko Petrić, Novak Božičković, Vlado Rogić, Irena Hadžibadić, Stjepan Mikić) odigrali ključnu ulogu te su na kraju izborni rezultati u ove dvije općine implementirani prema njihovim željama.

Čović i Dodik sada udruženim snagama, preko CIK-a ucjenjuju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da se povinuje njihovim političkim željama.

Ovo je samo jedna od brojnih ucjena, koje su postale pa gotovo normalno političko stanje u ovoj zemlji. Tako su recimo (samo u ovoj godini) ucjenjivali SDA sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, potom pokušaju da istjeraju strane sudije iz Ustavnog suda BiH, a "nelegitimnim" CIK-om ucjenjuju i kod raspodjele novca od MMF-a.  

Sad je na red došao CIK. I Čović i Dodik su definisali šta za njih znači legitimno političko predstavljanje. Niko ne smije priznati niti jednog Hrvata ako nije izabran iz ili u ime HDZ-a niti Srbina ako nije iz ili u ime SNSD-a.

Svi ostali za njih dvojicu su nelegitimni.

VEZANI TEKST- Dodik i Čović zbog CIK-a otvoreno blokiraju održavanje Lokalnih izbora, SDP ih štiti

I jednom i drugom odgovara da lokalnih izbora uopće ne bude ove godine, te da ovakvo stanje u kojem se politički mrcvari cijela država Bosna i Hercegovina, potraje sve dok ne ostvare svoje ciljeve.

Ustvari, najviše to odgovara Čoviću jer kad mu je upalilo na slučaju Mostara gdje izbori nisu održani već 12 godina, računa da će istovjetnu matricu uz Dodikovu pomoć moći primijeniti i na Federaciju BiH, gdje želi da ostvari svoje političke ciljeve.

A oni se odavno znaju. Blokirati do daljnjeg izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, tako da dođe do "mostarizacije Federacije BiH". Odugovlačenjem, Čović nastoji izmijeniti Izborni zakon BiH čime bi osigurao da "legitimni" Hrvat može biti izabran u Predsjedništvo BiH isključivo iz HDZ-a BIH, kao i u dijelu zakona čijom bi izmjenom osigurao punu kontrolu nad Domom naroda Parlamenta FBiH. 

Dodiku također odgovara kao i Čoviću da se Lokalni izbori ove godine čak i ne održe, kako bi imali vremena i prostora da ostvare svoje ciljeve. 

Na dan 06.05.2020. godine u 24 sata ukupan broj upisanih birača u Centralni birački spisak bio je 3.374.364 birača, a u ovaj broj su uključeni i birači iz Grada Mostara i to 100.474 birača. Za održavanje izbora potrebno je oko 9 miliona KM, od čega 4,2 miliona KM treba biti osigurano iz Budžeta BiH, a preostali dio novca osiguravaju gradovi i općine. 

Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana i sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora, još nije usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.