open-navfaktor-logo
search
Muke Fojničanke
Nije mogla vratiti 200 KM, pa se dug popeo na nekoliko hiljada maraka
Kada je Zorica Miletić zapala u probleme s otplatom kredita, u mikrokreditnoj organizaciji Prizma,  ponudili joj da potpiše papire za odgodu, ali je, kako tvrdi, zapravo potpisivala da pristaje na nove kreditne obaveze koje su se pele i iznad 7.000 KM, ali taj novac nikada nije ni vidjela  
17.08.2019. u 19:02
get url
text

Ne pada mi na pamet vraćati hiljade maraka, koje nisam očima vidjela. Kaže to na početku razgovora za Faktor Fojničanka Zorica Miletić, prepričavajući nam svoje muke sa mikrokreditnom organizacijom Prizma.

Ona je jedna od, kako se pretpostavlja, nekoliko hiljada prevarenih klijenata ove mikrokreditne organizacije koja je svojevremeno "i šakom i kapom" odobravala kredite, a  u međuvremenu je otišla u stečaj. I Zorica, kao i većina drugih koji se žale na rad ove organizacije, priznaje da je bila lakovjerna, da je previše vjerovala službenicima ove organizacije i da je  bez detaljnog isčitavanja potpisivala papire koje su joj nudili.

Sve je počelo prije desetak godina, kada joj je bio potreban manji kredit kako bi otvorila firmu. Priznaje da je u to vrijeme u drugim mikrokreditnim organizacijama bilo teže dobiti kredit, a da su u Prizmi bili puno fleksibilniji, te je u njihovoj poslovnici u Busovači  lako dobila zajam od 2.000 KM. 

Međutim, poslovni planovi su se izjalovili, firma nije zaživjela i Zorica je, kako sama priznaje, dospjela u situaciju da ne može na vrijeme izmirivati mjesečne obaveze. Većinu je ipak vratila, osim 200 KM.  Kako kaže, u to vrijeme službenici Prizme počeli su joj nuditi da potpisuje određeno dokumentaciju, što je i učinila, jer je mislila da je to vezano za odgodu plaćanja. Međutim, ispostavit će se da je potpisivala papire za nove kreditne obaveze, pa je Prizma tereti za hiljade maraka, koje, kako tvrdi, očima nikada nije vidjela i nije joj jasno o kakvom novcu se radi, s obzirom da je uzela kredit od 2.000 KM, a nije otplatila još 200.

- Uz odobrenje kredita su mi dostavljali već ispunjene priznanice, sa potpisom, kao da je to plaćeno. Kada su mi to dostavljali, obrazložili su mi da je to odgoda kredita, a zapravo su mi donosili rješenja za nove kredite. Koliko sam uspjela sabrati, pojavio se iznos od oko 7.200 KM. Ništa od tih para nisam vidjela, dobijala sam samo te priznanice uz odobrenje kredita, s datumom, koji se odnose na tzv. baze kredita, prvi, drugi, treći, četvrti….Međutim, novac nisam  vidjela, niti mi je uplaćen na račun. Čak su mi jednom prilikom, kada su mi odobrili taj zadnji kredit i donijeli  priznanice, rekli da to platim za 15 dana. Kada sam došla kući, vidjela sam da je to iznos od 3.500 maraka. Pa ko bi normalan uzeo taj kredit, da bi ga vratio samo za 15 dana -  pita se MIletić, tvrdeći da je na nekim od tih priznanica njen potpis krivotvoren, potkrjepljujući to različim dokumentima, sa potpuno različitim potpisima s njenim imenom.

{$galerijaFotografija}

Kada je potpisivala dokumente, kaže da nije bila dobrog zdravlja, da joj je vid bio slab, i da nije previše obraćala pažnju na to šta potpisuje.

- Potpisiuvala sam to u autu, nisam ni obraćala pažnju, jer sam mislila da je to privredni subjekt kojem se može vjerovati – prepričava nam Miletić.  

Prisjeća se da su je iz Prizme  stalno zvali, uznemiravali, upozoravali da treba vraćati novac. Počele su pristizati i tužbe, a kako kaže, “tužili su je za isti predmet više puta, kako se koji advokat mijenjao u Prizmi”. U pravnoj borbi, u kojoj je bilo više tužbi i predmeta, u sudovima od općinskog do Evropskog, Zorica je gubila sporove, a glavni i pobjednički argument suprotne strane bio je što je Zorica stavljala potpise na dokumente.

- Prilagala sam dokaze, priznanice, samo je kantonalni sud naveo da ima nepravilnosti, ali je presuda ipak donešena u njihovu korist. Dakle, oni su me dobili na sudu. Plaćala sam sudske troškove, ali i njima i sudu sam dala do znanja da ono što nisam uzela neću ni platiti – decidna je Miletić.

Upitana u kojoj fazi je njen slučaj, kakvo je trenutno stanje, Miletić kaže da po sudskim presudama treba platiti oko 4.900 KM. Priča i da su su je iz firme koja je preuzela dugovanja Prizme, nakon što je organizacija otišla u stečaj,  zvali radi dugova, ali da su to prestali činiti u posljednjih mjesec dana.  

-  Ne namjeravam to plaćati, osim 200 KM koje sam ostala dužna. To nije problem, kolika god da je kamata, ali neću platiti ono što nisam uzela. Pa da sam dobila taj novac, moja firma bi danas radila. Neću stati, ako treba opet ići na sud, ići ću, kako bi oni odgovarali za svoja nedjela  -  kaže Miletić, objašnjavajući da želi sprati ljagu sa svog imena, jer je bilo teško objašnjavati čak i porodici da taj novac nije zaista uzimala, trošila…

Cijela situacija uticala je na njeno zdravlje. Objašnjava da je imala 15 manjih moždanih udara, a da je zbog briga u vezi kredita mnoge noći provela budna.    

U Prizmi su ranije odbili komentirati za Faktor bilo šta vezano za tvrdnje klijenata o malverzaciajma u ovoj organizaciji.

Zorica Miletić Prizma kredit
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.