open-navfaktor-logo
search
Pauziralo se
Nastavak prekinute sjednice Zastupničkog doma FBiH 22. aprila, hoće li se glasati o Marinu Vukoji?
Na Kolegiju nije obrazloženo zašto do sada nije bilo sjednica.
Autor: E.D.-Š.
14.04.2024. u 21:34
get url
text
Zastupnički dom FBiH
Zastupnički dom FBiH
FOTO: Faktor
Nastavak 10. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je prekinuta 4. marta bit će nastavljen 22. aprila.
Zastupnici SDA i DF-a na sjednici 4. marta su postavili pitanje do kada će parlamentarna većina i rukovodstvo provoditi farsu sa vođenjem sjednica jer imaju mogućnost izabrati novog predsjedavajućeg.
Mirjana Marinković-Lepić (NS) je na mjesto predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH podnijela ostavku u septembru prošle godine iz zdravstvenih razloga. Međutim, poslije toga je vodila kolegije, potpisivala pozive za sjednice, sjedila na sjednicama na mjesto predviđeno za rukovodstvo, a ovlaštenja za vođenje sjednica davala dopredsjedavajućem Mladenu Boškoviću (HDZ), pa je tako bilo i na posljednjoj sjednici.
Od januara nije bilo sjednica 
Nakon negodovanja opozicije zbog načina vođenja sjednica, Bošković je dao nam glasanje zaključak kojim se odobrava njegovo vođenje sjednice, ali kada taj zaključak nije dobio potrebnu većinu, sjednica je prekinuta.
- Na Kolegiju je rečeno da će i nastavak sjednice koji je zakazan za 22. april voditi Bošković bez obrazloženja zašto ponovo on. Na Kolegiju nije ni obrazloženo zašto do sada nije bilo sjednica. Niti jedan razlog nismo dobili. Činjenica je da od januara faktički mi nismo imali sjednica (na sjednici u martu se nije ni došlo do dnevnog reda), s tim da će 11. sjednica biti početkom maja mjeseca - kazao nam je Admir Čavalić, član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta FBiH koji je predsjednik Kluba zastupnka SBiH u ovom domu.
Na sjednici 22. aprila trebalo bi, između ostalog, da se nađe Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena – skraćeni postupak kao i Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH, također skraćeni postupak. Tu su i dopune Zakona o radu FBiH, a koje inače prethodno nisu prošle Ekonomsko-socijalno vijeće za teritorij Federacije BiH.
Vukoja i izbor predsjedavajućeg idu u paketu 
Postavlja se pitanje da li će se na ovoj sjednici razriješiti dužnosti Marinković-Lepić i postaviti za predsjedavajućeg Dragan Mioković (NS), odnosno, glasati o sudiji Ustavnog suda BiH.
- Mislim da će to ići ako se u parlamentarnoj većini usaglase da u Zastupnički dom FBiH ide jedan kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, tačnije Marin Vukoja (blizak HDZ-u). Izbor rukovodstva i sudije Ustavnog suda BiH će sigurno ići u jednom paketu. Sjednica Komisije za izbor i imenovanje koja predlaže imena za rukovodstvo i sudiju, teorijski može se dogoditi u pauzi zasjedanja kako bi se pripremio izvještaj za posljednju tačku, izbor i imenovanje - govori nam Čavalić.
Opozicija se oštro protivi tome da u Zastupnički dom FBiH ide na glasanje ime samo jednog kandidata. Oni traže da se zastupnici izjašnjavaju o listi uspješnih kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.