open-navfaktor-logo
search
Obratili se učesnici
Konaković nakon sastanka u Sarajevu: Rado bismo se odazvali pozivu SDA, naše okupljanje tek bi onda bilo potpuno
Autor: Faktor
12.04.2024. u 19:14
get url
text
Elmedin Konaković
Elmedin Konaković
U Sarajevu je okončano okupljanje  predstavnika Bošnjaka, koje je organizovao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković. Kako je poručeno nakon sastanka, razgovarano je o statusu i položaju Bošnjaka u BiH i regiji.  
Konaković je kazao kako je dogovoreno se ovakvi sastanci održavaju barem dva puta godišnje. Uskoro će se, istakao je, ponovo okupiti sa idejama kako da se život građana na ovim prostorima unaprijedi, "a da Bošnjaci unutar tih napredaka zadrže svoj identitet".
- Nadamo se da će svi ostali politički akteri koji smatraju identitet Bošnjaka unutar građanskih sekularnih uređenja važnim, priključiti našoj priči i dati nove inicijative. 
Neki od učesnika su rekli da bi i SDA možda sazvala naredni sastanak. Vrlo rado bismo se odazvali iako to uradi SDA unutar ovog koncepta koji je već uspostavljen. Nemamo tu nikakvih predrasuda i mislim da bi naše okupljanje tek onda bilo potpuno, sa svim političkim strankama što od početka i jeste ideja - kazao je Konaković. 
Usame Zukorlić, predsjednik Stranke pravde i pomirenja (Srbija) izjavio je da se razgovaralo i o položaju Bošnjaka u Srbiji. 
- Drago mi je što se prvi put u Sarajevu održava jedan ovakav sastanak. Postoji neka vrsta straha da će bošnjačko okupljanje biti na štetu BiH i to smo danas odbacili. Može biti samo na korist BiH - kazao je i dodao da apeluju na jedinstvo bošnjačkog naroda.
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić kazao je da vjeruje da će se razgovorima pridružiti i druge političke stranke te se dotakao pitanja bosanskog jezika.
- Bosanski jezik je priznat u Srbiji, a nije u Republici Srpskoj. Razgovarat ćemo sa svim akterima da se ovaj problem riješi - poručio je Hurtić.  
Poziv Konakovića ranije su odbili lider SDA Bakir Izetbegović, lider SBiH-a Semir Efendić, lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin, kao i lider SDP-a Srbije Rasim Ljajić.
Ovom sastanku nisu se osazvali ni Konakovićevi koalicioni partneri iz Trojke.
U nastavku pogledajte obraćanje učesnika sastanka u Sarajevu:
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.