open-navfaktor-logo
search
Uništavanje okoliša
Smetalo novom komšiluku: U Sarajevu posječeno zaštićeno stablo jablana
Autor: M. Ču.
12.04.2024. u 13:05
get url
text
U ulici Rizaha Štetića u Sarajevu posječeno je stablo jablana, koje je na listi zaštićenih stabala Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, kažu iz nevladine organizacije Eko akcija.
- Stablo jablana je prepolovljeno. Kada smo ga 2019. godine izmjerili, bio je visok 36 metara, nakon sječe koja se dešavala tokom vikenda, stablo je sada visoko 19,4 metra. Prema nezvaničnim informacijama, kompanija koja je izvršila sječu nije imala potrebnu dozvolu. Prijavili smo sječu inspekciji Općine Centar – istakli su iz Eko akcije.
Anes Podić iz Eko akcije podsjeća da je u istoj ulici prije godinu ili dvije posječena zaštićena smrča, samo jer je, baš kao i jablan, "zasmetala novom komšiluku".
- Komisija za komunalne poslove Općine Centar u slučaju jablana je dala pozitivno mišljenje za njegovu sječu. Međutim, nakon toga je čekana saglasnost od Kantonalnog zavoda jer oni su to stablo stavili pod zaštitu i čekalo se mišljenje Komisije općinskog vijeća za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa, to je informacija iz novembra prošle godine. Sada nemamo informaciju da li je stiglo mišljenje iz Zavoda i kakvo je bilo mišljenje Komisije općinskog vijeća. Ne znamo da li je sječa ovog stabla na kraju urađena legalno ili ilegalno – govori Podić.
Objašnjava da se stablo nije smjelo sjeći kada se na njemu pojavila vegetacija.
- Idealno vrijeme da se to uradi je kada nema vegetacije, a ovdje je vegetacija već bila krenula. Neke vrste mogu bez problema preživjeti takvu intervenciju, kod drugih to napravi nepopravljivu štetu i stablo na kraju umre, ali zaista je teško prognozirati šta će se dogoditi sa jablanom. On je star 50-60 godina sigurno. Preživio je opsadu Sarajeva da bi sada novom komšiluku zasmetao. Nevjerovatno je da komisija da saglasnost i da se organizuje sječa. Mi smo ovo prijavili inspekciji i čekamo sada njihove nalaze – dodaje Podić.
Koliko zaštićenih stabala imamo u Sarajevu, nije imao informaciju.
- Nažalost, nemamo informaciju koliko imamo zaštićenih stabala, ovu koju imamo dosta je stara, pravio ju je Kantonalni zavod. Do informacija o ova dva stabla smo došli kada je bila inicirana prva sječa – kaže Podić.
Iz Općine Centar, na pitanje da li su dali saglasnost da se stablo jablana posiječe, do zaključenja ovog teksta, nismo dobili odgovor.
Dokumenti koje je redakciji Faktora ustupila Eko akcija
FOTO: Eko akcija
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.