open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo
KCUS vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje operacija na srcu: Pacijent već četvrti dan može ići kući
AUTOR: Anadolija
18.04.2024. u 11:24
get url
text
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) postao je vlasnik najsavremenijeg aparata za izvođenje endoskopskih i minimalno invazivnih operacija na srcu – 3D endoskopa.
Kompanija LSI solutions iz New Yorka, specijalizovana za razvoj visokih tehnologija, nagradila je naučni i stručni rad kardiohirurga Nermira Granova, njegovog tima, te sarajevskog Kliničkog centra ovim savremenim uređajem koji treba da pomogne pacijentima sa srčanim poteškoćama da nastave kvalitetniji život.
Uređaj, 3D endoskop, pomoću kojeg se vrše minimalno invazivne i edoskopske operacije, omogućava da pacijenti što lakše prođu kroz operativni zahvat. Endoskopska kardiohirurgija podrazumijeva operacije na otvorenom srcu ili krvnim sudovima srca bez otvaranja grudnog koša.
Nermir Granov, direktor Hirurških disciplina KCUS-a govoreći o operaciji na mitralnom zalisku, pojasnio je da su praktično kroz jedan mali port ušli u srce i pomoću kamere imaju osjećaj treće dimenzije.
- Zasluge za uspješno obavljene operacije pripadaju i hirurzima, anesteziolozima, kardiolozima, medicinskim profesionalcima počevši od sale, preko intenzivne njege, pa do odjela i ambulante - rekao je Granov.
Ermina Mujičić, šefica Odjela anestezije i intenzivne njege Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS-a rekla je da anesteziološka priprema pacijenta koji ide na kardiohiruršku operaciju se razlikuje od anesteziološke pripreme drugih pacijenata.
- Takvi pacijenti zahtijevaju preoperativnu izuzetno opsežnu pripremu - pojasnila je.
Ilirijana Hadžibećiri Karabdić, kardiohirurg na KCUS-u, kazala je da im ovaj aparat omogućava posebne pristupe srčanim operacijama i olakšava pacijentima brži oporavak, tako da pacijent nakon endoskopske operacije već četvrti dan može ići kući.
Doktor Granov i njegov tim u sarajevskom Kliničkom centru ističu da se trud i rad ipak isplate i budu prepoznati.
- Da biste dobili vrijednu nagradu na internacionalnom nivou, znači da morate biti zapaženi. Kolega Granov, koji je dobitnik te nagrade i čija je posljedica endoskopski sistem sa tri D rekonstrukcijom, što hirurgu olakšava posao i pacijenta drži sigurnosti, morate dugo da radite - kazao je Sanko Pandur, v.d. ravnatelja Discipline za znanost i nastavu KCUS-a.
Alen Pilav, v. d. direktora KCUS-a kazao je da su zahvaljujući kolegi Granovu, doktoru Sanki Panduru pokrenuli mnoge procese.
- Između ostalog je i ova lijepa stvar koja nam se desila, dobili smo donaciju - kazao je.
Najavljene su brojne posjete Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu kardiologa širom svijeta koji će posmatrati i učiti na koji način se obavljaju zahvati savremenim 3D endoskopom.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.