open-navfaktor-logo
search
Preispitivanje odluke ministra
Hoće li komisija Vlade FBiH staviti tačku na aferu Gavrankapetanović, šta je s krivičnom prijavom protiv Rimca?
Protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji je u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje dr. Gavrankapetanovića podnesena je i krivična prijava.
Autor: Am. S.
15.04.2024. u 21:21
get url
text
Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predložio je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine formiranje komisije kako bi se okončao proces imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto generalnog direktora ove zdravstvene institucije.
Šta to konkretno znači, pitali smo člana Upravnog odbora Dragana Stevanovića.
- Pošto smo tražili preispitivanje odluke, a ministar je nije preispitao, onda će Vlada preispitati. Vlada će formirati komisiju u kojoj će biti ljudi pravne struke te donijeti konačnu odluku. Ne možemo više čekati ovu trakavicu.
Mi smo organ Vlade i Ministarstvo zdravstva je organ Vlade. Vlada je "starija" kao organ. Može preispitati svaku odluku prema Zakonu o upravnom postupku – naveo je on.
Zakon o upravnom postupuku, pojašnjava Stevanović, predviđa i preispitivanje odluke i traženje zaštite zakonitosti.
- Onda ćemo vidjeti šta će odlučiti. Ukoliko Vlada da saglasnost, mi ćemo imenovati generalnog direktora, ukoliko ne, onda ćemo morati donijeti pravni lijek. Vjerovatno ćemo ići u novi konkurs, dr. Gavrankapetanović će tužiti... Pa ćemo vidjeti dokle će se doći – kazao je Stevanović.
Protiv federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji je u dva navrata odbio dati saglasnost za imenovanje dr. Gavrankapetanovića podnesena je i krivična prijava.
Krivičnu prijavu Državnoj agneciji za istragu i zaštitu (SIPA) podnio je ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.
Na naš upit da li su postupali po ovoj krivičnoj prijavi, iz SIPA-e nam je odgovoreno da podatke o svojim operativnim i istražnim aktivnostima ne mogu dostavljati drugim osobama osim nadležnim pravosudnim institucijama.
S obzirom na to da je u ovom slučaju nadležno Tužilaštvo Kantona Sarajevo, provjerili smo da li im je možda SIPA proslijedila ovu prijavu.
- Provjerom kroz evidencije Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, nije evidentirana krivična prijava u vezi sa imenovanjem direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu – odgovorila je portparolka Tužilaštva KS Azra Bavčić.
Također, Bavčić nam je rekla kako nije evidentirana nijedna krivična prijava u vezi s ovim imenovanjem, a da je podnesena od drugih osoba.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.