open-navfaktor-logo
search
Transparentno
Kad i ambasade utihnu: Kako su korupcija, nepotizam i politička trgovina postali prihvatljivi otkako je "Trojka" vlast
Borba protiv korupcije bila je glavni adut u predizbornoj kampanji "Trojke". Transparentno i glasno su na to pozivale i strane ambasade, prvenstveno američka, uz gotovo otvorenu podršku sadašnjoj novoj vlasti, prvenstvenom onom dijelu koji Milorad Dodik i Dragan Čović nazivaju "bošnjačkom reprezentacijom". Nakon izbora, Dodikov SNSD i Čovićev HDZ jačali su svoje pozicije a "bošnjačka reprezentacija" deklarativno priča o borbi protiv korupcije, nepotizma, stranačkog zapošljavanja, dok suštinski svakodnevno radi suprotno. 
09.09.2023. u 10:34
get url
text

VEZANI TEKST - Tako je govorio Konaković: Nećete više djecu svoju zapošljavati; ko zaposli svog, kunem se Bogom, odmah leti

Stranke "Trojke" uz svoje partnere, u zavisnosti od nivoa vlasti, grabe, prodaju, poklanjaju, dijele plijen. Kako se čini, sve pred očima tužilaštva, policije, raznih ureda za borbu protiv korupcije, ambasada, pa i OHR-a na čelu sa Christianom Schmidtom koji je nametnuo izmjene Krivičnog zakona koje se odnose upravo na političku korupciju. 

Među prvim potezima Vlade FBiH nakon imenovanja jeste to da je naložila smjenu uprave Rudnika mrkog uglja Banovići jer i ptice na grani znaju da je to prilikom dogovaranja koalicije "zapikao" Mirsad Kukić i njegov PDA. Tako se višegodišnji "vladar" Banovića vratio skoro na prijašnje postavke u tom dijelu BiH. Da RMU Banovići ponovo prepusti Kukiću, Vladu FBiH nisu spriječile ni američke sankcije i famozna "crna lista" na kojoj je Kukić završio upravo zbog optužbi za koruptivne radnje povezane sa tim rudnikom. Ruka Elzine Pirić u Parlamentu FBiH, sudeći po velikodušnom činu Vlade u pogledu imenovanja nove uprave RMU Banovići, nije bila besplatna. Ambasada SAD-a, tužilaštva pa ni Schmidt, ni trepnuli nisu. 

Svjedočili smo i, kako se može čuti u javnosti, perfidno pripremljenoj smjeni uprave Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Na čelo tog preduzeća je postavljen Sanel Buljubašić (SDP), a među direktorima Uprave nalaze se i kadrovi PDA Sanela Jurišić i Nevad Ukanović.

VEZANI TEKST - Tihi pregovori o prekompoziciji Vlade KS: "Trojka" otvorila bazar za tri zastupnika

Kako bi iz Vlade KS izbacili SBiH koja ne igra prema njihovim pravilima, stranke "Trojke" ili "najveći protivnici političke trgovine" posegnuli su za kupovinom ruku. Nisu pokušali ni demantovati ove navode. Govorilo se tako o nuđenju ministarskih fotelja, ali i pozicija u javnim preduzećima pokretu Za nove generacije i pojedinim samostalnim zastupnicima.

(Ne)transparentno je imenovan ovih dana Rusmir Isak, sin federalnog ministra policije Rame Isaka, za novog direktora Kazneno-popravnog zavoda Zenica. Ne tako davno Arnel Isak, federalni zastupnik, doprinio je imenovanju Vlade FBiH u kojoj sjedi njegov otac Ramo Isak.

Politički analitičar i profesor međunarodnih odnosa i geopolitike Jahja Muhasilović kaže za Faktor kako borba protiv korupcije u BiH nažalost u većem broju slučajeva nakon njene nezavisnosti nije bila istinska.

- Vrlo često su to bili ispolitizirani slučajevi radi eliminacije određenih političara ili određenih ljudi iz svijeta privrede. Posljednjih godina naročito još jasnije da međunarodna zajednica kroz guranje raznih antikorupcijskih reformi i zakona, naime, koristi korupciju kao izgovor da se politički obračuna sa političkim faktorima koji njoj u BiH ne odgovaraju – navodi Muhasilović.

Ističe da tu treba raščlaniti korupciju od nepotizma, a i jedno i drugo je problematično.

VEZANI TEKST - Dodik na "crnoj listi", Čović suđen: Zašto i kako korupcija živi samo tamo gdje su Bošnjaci i SDA

- Mi u BiH, također, imamo problem s nepotizmom. Posljednji slučaj vidimo, porodica Isak. Oni su se porodično rasporedili po državnim institucijama. Dvojica u politici, treći, odnosno drugi sin Rame Isaka treba doći na čelo KPZ-a Zenica. Međutim, ima ozbiljnih indicija da je to samo prvi korak do onoga što zapravo porodica Isak cilja, a to je da, jednog dana njegov drugi sin postane ministar u tom kantonu – govori Muhasilović te nastavlja:

- Naravno, sve dok nemate zdrav sistem, odnosno sve dok pravosuđe i vladavina zakona ne budu vladali, nažalost, u BiH će to stvarati ogroman vakuum koji će političari poput navedenih, ali i drugi, koristiti taj nesistem kako bi kroz nepotizam zapošljavali svoje najbliže.

Potom Muhasilović pojašnjava kako se kupuju ruke.

- Pretežno se obećava nešto bolje politički od onoga prethodnog što je određeni zastupnik imao u svojoj stranci, a često je tu involviran i novac. I u tom slučaju mi vidimo licemjerje međunarodne zajednice. Sjetimo se koliko su prijetili u onim trenucima kada su optuživali SDA da, recimo, ona ide u tu stranu, pa je sada u opoziciji.

Optuživali su ih da kupuju ruke, međutim, sada kad "Trojka" kupuje ruke, to apsolutno nije problem. Vidimo da se po tom pitanju ne oglašavaju. Tako da cijela ta priča o moralisanju, korupciji, nepotizmu, kupovini glasova itd., nije ništa drugo nego politički instrument za obračun sa onima koji u datom momentu strukturama moći politički ne odgovaraju – kaže Muhasilović.

VEZANI TEKST - Koliko Vladu FBiH koštaju ruke u Parlamentu: Tijesna većina, PDA dobila fotelje, na redu su zahtjevi HDZ-a 1990

Ocijeno je i rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, budući da je već postala javna tajna kako se u Skupštini KS trguje zastupnicima i foteljama, kao na pijaci.

- Kao i većina državnih institucija, koliko vidim to nije efikasna institucija. Razlog zašto su državne institucije neefikasne je taj što se sistemski godinama slabe. One su samo postale, nažalost, slovo na papiru. Pa tako i ta agencija koju nisam siguran koliko za ozbiljno uzimaju svi oni koji se bave koruptivnim radnjama. Često ćemo vidjeti i da takve agencije znaju biti korištene za političke obračune – zaključio je Muhasilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.