open-navfaktor-logo
search
Komentar sastanka
Hadžikadić: Do kada će "Trojka" razgovarati s Dodikom, a on ne povlači zakone koji urušavaju ustavni poredak
Sinoćnji sastanak koalicionih partnera na državnom nivou, po očito dogovorenom optimističnom nastupu, riješio je sve probleme koalicije i državne vlasti, kaže Mirsad Hadžikadić, predsjednik stranke Platforma za progres.
25.07.2023. u 10:49
get url
text

- Pretpostavljam da ovaj optimizam stranaka iz Federacije BiH znači da će RS povući sporne zakone, da će Dodik odustati od povlačenja stranih sudija u Ustavnom sudu i da će Čović odustati od izmjena Izbornog zakona na način koji će definitivno podijeliti Bosnu i Hercegovinu - navodi Hadžikadić. 

Istovremeno ga jutros demantuje Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde. "Trojka" nije tražila od Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, da bilo šta povlači. Za Konakovića je apsurdno da se od Dodika traži da povlači bilo kakve odluke Narodne skupštine RS-a. 

- Tražiti da se takvi zakoni povlače u NSRS znači pristanak na teoriju da visoki predstavnik ne postoji i da su mu odluke ništavne - navodi Konaković.

Hadžikadić u svojoj reakciji dalje navodi:

- Meni ipak ovaj lažni optimizam miriše na novo pomjeranje granica kada su u pitanju sporna rješenja koja zagovaraju Dodik i Čović. Zar nisu još jučer, na isti dan kada je održavan sastanak koalicionih partnera, HDZ i SNSD glasali protiv Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka BiH?

Do kada će dvojac Dodik - Čović dobijati sve taktikom "zategni - stani - zategni"?

Do kada će stranke "Trojke" razgovarati sa Dodikom bez povlačenja zakona kojima potpuno urušava ustavni poredak države?

Meni izgleda da ćemo na kraju ovog procesa dobiti Bosnu i Hercegovinu krojenu po receptu Dodika i Čovića. To je Bosna i Hercegovina bez moći, bez Bošnjaka i Hrvata u RS-u, sa srpskim i hrvatskim programima u školama, sa dvije škole pod istim krovom, sa getoima na svim stranama i potpuno zatrtim bosanstvom - navodi Hadžikadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.