open-navfaktor-logo
search
Predsjednik OO
Fejzić: Zeleni tabuti i bijeli nišani su naša trajna zakletva
Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici i zamjenik načelnika Srebrenice prvi se obratio na današnjoj komemoraciji.
11.07.2023. u 11:13
get url
text

- Danas ćemo klanjati za 30 žrtava genocida u Srebrenici. Klanjam se bolu njihovih porodica, klanjam se majkama koje će suzama zaliti tabute svojih najmilijih. Tragamo za još više od 1.000 žrtaava, iako je od genocida prošlo 28 godina. Istina je prosta, pravda je čista. Dovoljno je kazati 11. juli.  

U našim srcima i pamćenju, Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica zapisan je crnim slovima i tu ostaje zauvijek. I danas, dok cijeli svijet gleda u nas, možda i jedini put u cijeloj godini, na šta upozoriti i kako taj jedan trenutak iskoristiti. Za dobro, za sjećanje, za istinu. Za pravdu - kazao je na početku svog obraćanja Fejzić.

Dok cijeli svijet gleda u nas, pitamo se na šta upozoriti, istakao je Fejzić.

- Htjeli su da nas nema. Pobili su hiljade ljudi, zatrli cijela sela, naše najmilije pobacali u masovne grobnice, zbog svog imena. Ali, mi smo izabrali slobodu, a ne ropstvo. U julu 2021. visoki predstavnik Valentin Inzko o dopuni Krivičnog zakona nametnuo je odredbu o zabrani negiranja genocida. To je dobro, ali ni je dovoljno.   U dvije godine nije podiguta nijedna optužnica, prelazimo put od negiranja do psovanja genocida - naglasio je Fejzić i dodao: 

- Prošle godine rekao sam da samo slušamo obećanja, nadajući se u u bolji život u manjem bh. entitetu. Mnogi od ubijenih nisu pronađeni. Zeleni tabuti i bijeli nišani su naša trajna zakletva.

Predsjedavajući OO za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici je rekao da se sve manje čuje otpor i da je sve češće prihvatljivo kazati da je ovo samo mjesto sjećanja i smrti, a ne života i opstanka.

- I ne žele oni slušati. Ne žele slušati priče naših majki, sestara, kćeri, braće, sinova, očeva. A mi bilježimo. Bilježimo dok su živi, jer doći će vrijeme kada će neke nove generacije morati slušati. I ne žele znati za ljudske sudbine, koje stoje između sitnih predmeta, ostalih iza cijelih života. A mi skupljamo i skupljamo ćemo tragove dok smo živi. Jer to su, zaista, temeljni tragovi našeg postojanja. To su ostaci jednog naroda o čijem nestanku postoje odluke, jednoglasne, političke i vojne, napisane i nastale u jednom od najtamnijih časova za ljudsku historiju - rekao je Fejzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.