open-navfaktor-logo
search
"Gasifikacija RS-a"
Džaferović o Dodikovim dogovorima: Pitanje plina u isključivoj je nadležnosti države BiH
Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o "gasifikaciji Republike Srpske" ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u Bosni i Hercegovini, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH, ističe Džaferović
08.06.2019. u 20:55
get url
text

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović oglasio se saopćenjem za javnost povodom posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Ruskoj Federaciji i navodnog dogovora koji je tamo postignut sa predstavnicima Gazproma u vezi sa "gasifikacijom RS-a".

Kako ističe Džaferović, nijedan stav koji je iznio ili dogovor koji je tokom posjete Ruskoj Federaciji postigao Milorad Dodik nije usaglašen u Predsjedništvu BiH, te samim tim ne predstavlja ni zvaničan stav naše zemlje.

- Eventualno postignuti dogovor u Rusiji o "gasifikaciji Republike Srpske" ne može imati nikakve pravne posljedice za Bosnu i Hercegovinu ili bilo koga u Bosni i Hercegovini, te može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH. Niko u Bosni i Hercegovini nema niti bi trebao imati bilo šta protiv povezivanja naše zemlje na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH. Zato je potrebno donijeti zakon na državnom nivou i formirati neovisnog državnog operatera kakav je Elektroprenos za električnu energiju. Pozivam Dodika i sve druge političke aktere u BiH da to uradimo što prije i time omogućimo stabilno snabdijevanje BiH plinom - naveo je u saopćenju Šefik Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.