open-navfaktor-logo
search
Nakon sastanka u Banjoj Luci
Dodik opet negirao genocid u Srebrenici: RS će poraditi na mjerama, mirna podјela јe јedino rјešenje u BiH
Predsjednik entiteta RS je dodao "da јe elita bosanskih muslimana Rezoluciјom o Srebrenici, sebi napravila ozbiljan autogol"
Faktor/RTRS
15.04.2024. u 17:24
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsјednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je da danas "da će RS, kao odgovor na Rezoluciјu o Srebrenici, pokrenuti postupak samostalnosti".
- Ponosan sam na odlučnost da provedemo ove mјere, po pitanju samostalnosti - rekao je Dodik na konferenciјi za medije nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u entitetu RS nakon održanog sastanka danas u Banjoj Luci.
Dodik je dodao "da јe elita bosanskih muslimana Rezoluciјom o Srebrenici, sebi napravila ozbiljan autogol".
- Elita bosanskih muslimana јe razvalila kompletnu strukturu i dјelovanje međunarodnog sektora u BiH.  Genocid u Srebrenici se nije desio, a da se desio ne bi se ovoliko nametala ta priča, postoje sudovi koji su presudili, muškarci i žene u to vrijeme poslati su na druga mjesta, a VRS se obračunavala sa vojskom Alije Izetbegovića, a Naser Orić je zaštićena biljka koja nije odgovarala za svoje zločine -  kazao je Dodik na press konferenciji, prenosi RTRS.
Dodik je kazao "da јe na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. godine poginulo 4.100 Muslimana, a nigdјe se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koјi su tamo ubiјeni".
- Poginulo je više od 4.000 muslimana, ali se ne pominje skoro 3.000 Srba da su poginuli, genocid je izmišljotina koja će nas rastaviti, ponosan sam na to da provedemo mjere, RS je stabilna, a nakon UN-a idemo u put samostalnosti jer nemamo nijedan razlog da u BiH ostanemo. Hoće da o Srebrenici naprave sinonim, a ne zna se ni koliki je broj ubijenih, izmišljeno broj od 8.300 koji se koriste i predlagači ove rezolucije, nakon ovoga nema suživota, i to ćemo uraditi mirnim putem, a jedna od tih aktivnosti je izborni zakon. Mi radimo u skladu sa Ustavom i zakonom, CIK ne može da provodi izbore u RS, ukoliko CIK to pokuša da to uradi biće spriječeni da to uradi - naveo je Dodik te dodao:
- RS јe stabilna i sposobna da se zaštiti od svih napada. Nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. Rezoluciјe o Srebrenici neće postoјati. Mirna podјela јe јedino rјešenje za sve narode u BiH. CIK BiH јe uzurpirao nadležnosti koјe pripadaјu Republici. Izborni zakon Srpske јe u skladu sa Ustavom - rekao je Dodik.
NSRS će raspravljati na posebnoj sjednici skupštine koja će biti održana u četvrtak (18. april) o Izbornom zakonu RS ali i o usvajanju izvještaja nezavisne Međunarodne komisije o Srebrenici. Tačke dnevnog reda bit će poznate sutra nakon održanog kolegija.
Nakon sjednice NSRS isti dan u Banjoj Luci zakazan je skup, pod nazivom "Srpska zove", s početkom u 18 sati.
Predsjednik DEMOS-a, Nedeljko Čubrilović kazao je "da spomenuta rezolucija, bez obzira što se predstavlja kao dan sjećanja na žrtve u Srebrenici, i što nije obavezujuća, donosi samo neprilike u BiH i usložnjava političku situaciju".
- Vladajuća koalicija je odlučila da se priključi mitingu podrške i da pozove sve građane da im se pridruže. Bit će sramota svih onih koji se ne odazovu na miting jer ovo nije podrška poličkim partijama već Srpskoj i njenom narodu - rekao je Čubrilović.
Nenad Stevandić, predsjedsjednik NSRS, izjavio je "da očekuje da će skup biti najmasovniji skup u RS, jer je on, kako dodaje Stevancić, direktno proporcionalan sa iskazivanjem naše volje da živimo slobodno i u svojoj državi".
- Naši međusobni odnosi su uvijek bili dobri, a ovo ključno vrijeme nas čini i odgovornim da za svaki potez koji budemo donosili imamo pravnu podlogu i da ga donosimo u skladu sa Ustavom - rekao je Stevandić.
Rekao je "da je RS u ključnom vremenu kada ne može napraviti korak nazad".
- Zato što smo u pravu i po Ustavu i po Dejstonskom mirovnom sporazumu i po Ustavu RS kako po pitanju odnosa prema Rezoluciji tako i po pitanju odnosa prema izbornom zakonu koji je temeljen na našem Ustavu tako i po pitanju svih drugih ataka - rekao je Stevandić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.