open-navfaktor-logo
search
Potvrdio šef diplomatije
Sjeverna Makedonija se pridružila kao kosponzor Rezolucije o Srebrenici
Anadolija
15.04.2024. u 15:29
get url
text
FOTO: Screenshot/EU Debates / Bujar Osmani
FOTO: Screenshot/EU Debates / Bujar Osmani
Sjeverna Makedonija odlučila je podržati Rezoluciju o Srebrenici na način da bude kosponzor rezolucije, potvrdio je ministar vanjskih poslova te zemlje Bujar Osmani.
Na konferenciji za novinare organizovano u zgradu Ministarstva u Skoplju, Osmani je rekao da je Sjeverna Makedonija odlučila da bude kosponzor Rezolucije u Ujedinjenim nacijama o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja i komemoraciju na genocid u Srebrenici 1995. godine.
- Sjeverna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Njemačkom, SAD-om i drugim zemljama, rezolucije u UN-u da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obilježava svake godine - rekao je Osmani na konferenciji za novinare, te dodao:
- Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju s ciljem da činjenice budu priznate i promovirane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tijela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je vjerovatna.
Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji, naročito među zvaničnicima u bosanskohercegovačkom entitetu RS-u i Srbiji.
Rezoluciju su do sada podržale Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Italija, Francuska, Turska, Albanija, Čile, Finska, Irska, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Ruanda, Slovenija, Sjeverna Makedonija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.