open-navfaktor-logo
search
Bili odsječeni
Djelimično odblokiran put koji vodi do bošnjačkih povratnika u selo Kamenica
Djelimično je odblokiran put na području Pala u RS-u koji vodi do bošnjačkih povratnika u selo Kamenica, a koji su bili odsječeni od petka, potvrdio je za Faktor Selvedin Drakovac, čiji roditelji žive u tom selu.
12.06.2023. u 08:28
get url
text

Drakovac je ranije kazao za Faktor da su najmanje dvije povratničke porodice ostale odsječene u selu pošto je vlasnik zemljišta, koji tvrdi da je dio puta njegov, istresao pijesak i sitni kamen na put i postavio rampu.

Kako je za Faktor pojasnio načelnik Općine Pale u FBiH Almin Ćutuk, koji je uključen u ovaj slučaj više mjeseci, put je korišten dugo vremena i tu nije bilo spora, sve dok u dijelu puta nije došlo do promjene vlasnika zemljišta, koji je u katastru pronašao da se dio puta vodi na njegovoj parceli.

Novi vlasnik, dodao je Ćutuk, već duže vrijeme traži od Općine Pale u RS-u da mu se isplati novac za taj dio puta.

- Prije desetak dana šumarsko preduzeće sa Pala tim je putem izvozilo balvane. Taj čovjek je i tad htio blokirati put tvrdeći da je navodno njegov i tad ga je policija uhapsila i odvela. Kad je šumarsko preduzeće završilo posao, on je, vjerovatno u četvrtak navečer, na put istresao neki pijesak, sitni kamen i postavio rampu sa natpisom "Pažnja, privati posjed, ne diraj". U petak se nije moglo proći do sela - ispričao je Drakovac.

VEZANI TEKST - Šta se krije iza blokade puta koji vodi do bošnjačkih povratnika u selo Kamenica

Nakon intervencije načelnika Općine Pale u RS-u Boška Jugovića, put je još jučer djelimično odblokiran, objavio je na Facebooku predsjednik Upravnog odbora Udruženja povratnika "Kamenica" Vahid Bašić.

- Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se riješi (djelimično) naš problem. Posebno zahvaljujemo načelniku Jugoviću koji je izašao na teren, riješio odmah djelimično problem i obećao u ponedjeljak u potpunosti riješiti problem. Velika zahvala ide našim svim prijateljima na podršci - napisao je Bašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.