open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Demokratska fronta TK protiv imenovanja Šekiba Umihanića za direktora UKC-a Tuzla
Kantonalni odbor DF-a očekuje ostavke SDA stranačkih funkcionera
Autor: J. B.
11.04.2024. u 15:25
get url
text
UKC Tuzla: Neslaganje u vezi izbora direktora
UKC Tuzla: Neslaganje u vezi izbora direktora
Vlada Tuzlanskog kantona na sjednici održanoj 9. aprila tekuće godine imenovala je dr. Šekiba Umihanića na funkciju direktora UKC-a Tuzla, a on je ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, zastupnik u Skupštini TK i šef Kluba SDA u Skupštini TK, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora Demokratske fronte Tuzlanskog kantona.
- Tačnije rečeno, SDA premijer i ministri u Vladi TK imenovali su svog kantonalnog predsjednika na funkciju direktora UKC-a Tuzla. Ministri iz DF-a u Vladi TK bili su protiv takvog imenovanja zbog postojanja kumulacije funkcija i svojevrsne stranačke privatizacije ove ustanove, te klasičnog sukoba interesa u ovom slučaju. Također, naglašavamo da je predsjednik Gradskog odbora SDA Tuzla gospodin Šefik Husić pomoćnik direktora UKC-a Tuzla za sestrinstvo - navodi se u saopćenju DF-a.
Podsjećamo, većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona čine SDA sa 15 zastupnika i DF s četiri.
Demokratska fronta, dodaje se, od samog početka svog postojanja zalaže se, između ostalog, za profesionalizaciju sektora javnog zdravstva, gdje ovakvoj vrsti očigledne stranačke privatizacije javnih resursa od rukovodećih kadrova SDA nema mjesta.
- KO DF TK očekuje podnošenje ostavki od dr. Šekiba Umihanića ili na funkcije zastupnika u Skupštini TK i predsjednika Kantonalnog odbora SDA TK u što kraćem roku ili na funkciju v. d. direktora UKC-a Tuzla, kao i podnošenje ostavke navedenog gospodina Husića u istom smislu. Ukoliko to ne bude slučaj, KO DF TK preispitat će svoje dalje korake, smatrajući da takvoj SDA nije mjesto u vlasti, te da bi opozicija za takvu strukturu mogla imati ljekovite učinke - navedeno je u saopćenju DF-a TK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.